Ο Μάλκομ Λάουρυ (Malcolm Lowry) γεννήθηκε στην Αγγλία και σπούδασε στο Κέϊμπριτζ (Cambridge). Αν και κάτοικος εξωτερικού για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του (Αμερική, Μεξικό, Καναδά), ήταν στο μικρό χωριό Ράιπ (Ripe) στην κομητεία του Σάσεξ (Sussex) που έδωσε τέλος στη ζωή του. Ήταν ένας γενναίος αλκοολικός που κατόρθωσε, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον που του έμοιαζε, να επικεντρώσει τα φοβερά προβλήματά του σε δημιουργική μορφή. Ή επιλογή ποιημάτων του (Selected Poems, 1962) είναι ένδειξη ενός ταλαντούχου ποιητή. Μυθιστορήματα που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του ― συμπεριλαμβανομένου Hear Us O Lord from Heaven Thy Dwelling Place (Άκουσε μας Κύριε από την Ουράνια Κατοικία Σου) (1961) και Lunar Caustic (Σεληνιακό καυστικό) (1968) ― φανερώνουν το τεράστιο ταλέντο του. Η προηγούμενη παραισθησιακή θαλασσινή ιστορία Ultramarine (Βαθύ γαλάζιο) (1933) είναι πολλά υποσχόμενη.
Αλλά το αριστούργημά του, ένα από τα πιο δυνατά μυθιστορήματα της εποχής. είναι Under the Volcano (Κάτω από το ηφαίστειο) (1947). Ο Λάουρυ δόθηκε ολόψυχα σ’ αυτό το μυθιστόρημα, όσο απεγνωσμένα αφοσιώθηκε στην αυτοεξέταση και την αυτοκαταστροφή του λόγω ποτού. Λαμβάνει χώρα στο Μεξικό ― ένα Μεξικό που συμβολίζει Κόλαση ― και ο ήρωας, ο Geoffrey Firmin (Τζέφρυ Φέρμιν), είναι αλκοολικός, και αυτή τυγχάνει να είναι η τελευταία μέρα της ζωής του. Ο Φέρμιν είναι αφοσιωμένος στον θάνατό του, και Κάτω από το ηφαίστειο είναι το υπέροχο όραμα που η εκούσια θυσία της ζωής τού προσφέρει. Τελικά τον δολοφονούν και τον πετάνε σε μια χαράδρα. Βέβαια είναι το ποτό, ή μάλλον τι συμβολίζει το ποτό, που τον σκοτώνει. Ο Λάουρυ γνώριζε καλά το θέμα του, και μόνο μετά από δέκα χρόνια αφότου τέλειωσε το μυθιστόρημα αυτοκτόνησε. Ο Φέρμιν, Βρετανός Πρόξενος σε μια Μεξικανική πόλη ανάμεσα σε δυο ηφαίστεια, αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον Λάουρυ ― και, στο επίπεδο που μετράει για τον αναγνώστη, τον καλλιτέχνη. Ο Φέρμιν, σε εσκεμμένη φυγή στην κόλαση, μακριά απ’ όσους τον αγαπούν και αναζητούν τη σωτηρία του (η πρώην σύζυγος, ο αντιφασίστας αδελφός), γνωρίζει τον παράδεισο όπως και την κόλαση. Η αυτοκαταστροφική του τάση να πίνει τού δίνει τη δυνατότητα να βλέπει τον παράδεισο, καθώς και να τον ναρκώνει από ένα σάπιο κόσμο που το 1939 καταστρεφόταν, όπως και ο ίδιος.Στο Under the Volcano λειτουργεί επιτυχώς και στο ρεαλιστικό και στο συμβολικό επίπεδο. Ο Φέρμιν είναι ένας σύγχρονος Φάουστ, μια τραγική φιγούρα στις μέρες μας. (Σύμφωνα με τον Γερμανικό θρύλο, ο Φάουστ ήταν μάγος και αλχημιστής που πούλησε την ψυχή του στον διάβολο ως αντάλλαγμα για γνώση και δύναμη.) Ο Λάουρυ άντεχε τους ψυχικούς πόνους τού αλκοολισμού για κάποιο σκοπό: ίσως στο τρομοκρατημένο μυαλό του να ταύτιζε τον μέθυσο Φέρμιν με ένα μοιραία ένοχο καλλιτέχνη. Μα με το να αναφέρεται αδιάκοπα στην αγωνία του καταδείκνυε κουράγιο και αίσθηση συμπόνιας (τούτου βέβαια είναι εμφανές στον χαρακτήρα αυτών που θέλουν να σώσουν τον Φέρμιν) που αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.











Οσο δημιουργική κι αν μοιάζει η ζωη ενός καλλιτέχνη (κι ας φαίνεται ανάμεσα στο έργο του) που παραδέρνει ανάμεσα στο αλκοόλ και στο καπνό. Καταλήγοντας στο τελος μοιραία στην αυτοκτονία. Ποτε δεν θα τον θαύμαζα για τις επιλογές ούτε για την ζωή του. Δεν είναι γενναιότητα να προκαλείς τη αυτοκαταστροφή σου. Είναι παραίτηση.
”σε εσκεμμένη φυγή στην κόλαση, μακριά απʼ όσους τον αγαπούν και αναζητούν τη σωτηρία του (η πρώην σύζυγος, ο αντιφασίστας αδελφός),”
Μάλιστα !
Μακάρι τό πρόβλημα τού Λόουρι νά ήτανε ο αλκοολισμός καί άλλα προβλήματα πού λύνουνε
οι θεραπευτικές κοινότητες καί οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί .
Για αυτό καί εγώ προφυλάσσομαι όσο είναι δυνατόν καί δέν διαβάζω κριτικές παρουσιάσεις κειμένων ή ταινιών γιατί μπορούν νά μού προκαλέσουν ακατάσχετη ροπή γιά αλκοολισμό.
Τόν Φάουστ τόν δανίζομαι γιατί από ότι φαίνεται είναι κάτι πού μπορεί νά τό κολήσεις παντού σάν φιναλε .
Ακόμη καί στό δικό σου.
http://www.imdb.com/title/tt0088322/plotsummary?ref_=tt_ov_pl
Αγαπημένο βιβλίο-δηλωμένη επιρροή των πρώην (και μελλοντικών;) Διάφανων Κρίνων [τους οφείλω τη γνωριμία μου]
“Κάτω από το ηφαίστειο”
Apo to cd/lp “Liwnonas Monos – Katw Apo To Ifaisteio” (1994)
Άφησα την καρδιά μου στην Οαχάκα
το ξέρω αργά ή γρήγορα πως θα χαθώ
Υβον, μακριά σου δεν μπορώ να πάρω ανάσα
μα θα διαλέξω εγώ πως θα καταστραφώ
Ασθμαίνω μέσα στο σκοτάδι
σαν έμβρυο διχως πνοή
Φιλιά και ανάσες κάθε βράδυ
Μου παίρνουν τη ζωή
Κενός θα φεύγω πάντοτε σα φάντασμα στο αγιάζι
και η θλίψη άμμος θα κυλάει, στο σώμα μου καυτή
εσύ μονάχη θα μετράς, τις στάλες στο περβάζι
και γω θα κείτομαι νεκρός, μια νύχτα με βροχή
Πύρινα μάτια με κοιτάνε
μορφές που ρίχνουνε σκιές
πάνω στους δρόμους που γυρνάμε
η μνήμη όλο πληγές
Κάτω απ το ηφαίστειο, πέτρωσα σαν τη λάβα
Δεν έχω μέλλον, ούτε παρελθόν
Μου τέλειωσε και το Μεσκάλ από την κάβα
Και είναι η κάθε μου μέρα, μέρα των νεκρών
http://www.youtube.com/watch?v=U5U-Uxz9_is
α) η ελληνική μετάφραση που είχα διαβάσει πριν δέκα χρόνια και αδικεί αφάνταστα το πρωτότυπο.
β) ο Μίχος έχει δίκιο, αν θέλουμε να αναζητήσουμε βιογραφικές αναλογίες θα τις βρούμε στην σεξουαλική ανικανότητα του Λάουρυ και όχι στον αλκοολισμό του.
γ) οποιαδήποτε προσπάθεια ανάγνωσης αυτού του τεράστιου μνημείου της αγγλικής γλώσσας ως μια αυτοβιογραφική ψυχογραφία αδικεί αφάνταστα και το κείμενο και αυτόν που την κάνει.
δ) η μεγαλύτερη αδικία που έκανε ο Λάουρυ στον εαυτό του ήταν που ουσιαστικά αρνήθηκε να ξαναπροσπαθήσει, γιατί, ας μην γελιόμαστε, μετά απλά έπαιζε με τις φοβερές λεκτικές δυνατότητές του.
ε) θα άξιζε κανείς να ψάξει τι πέρασε στο Cambridge, όχι δεν είναι βιογραφική επεξήγηση κειμένου, είναι ψυχική υποσημείωση υπαρξιακής ‘αηδίας’ από την οποία δεν συνήλθε ποτέ…