
Εφ. ʽΗ ΕΠΟΧΗ ʼ, 4/4/1999
ΣΤΑΣΕΙΣ
Μια επιστολή
Ελάβαμε και δημοσιεύσαμε την κάτωθι επιστολή από τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο.
Αγαπητή «Εποχή»,
Δεν χωράει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ένα φαινόμενο που είμαι βέβαιος ότι και πολλούς άλλους θα έχει προβληματίσει. Πρόκειται για την έξαρση των ποιητικών εκδηλώσεων, αλλά και με τον τρόπο που αυτές οργανώνονται.
Και όσο για την έξαρση, πιστεύω ότι δεν πρέπει μια τέχνη τόσο «κλειστή» και ταπεινή όπως η ποίηση ναι επιμένει να εκτίθεται, με τέτοια συχνότητα μάλιστα, σε ένα κόσμο που διαρκώς και εμφανέστατα, με όλες του τις δυνάμεις δείχνει πως δεν τον ενδιαφέρει.
Όσο για τον τρόπο της παρουσίασης, επίσης πιστεύω ότι δεν χρειάζεται εκείνος που καλείτε να προλογίσει τον απαγγέλοντα να είναι και ο ίδιος ποιητής για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι του παρόντος.
Προσωπικά πάντως έχω παίξει αρκετές φορές τον ρόλο αυτό του προλογίζοντος, και όταν συνειδητοποίησα ακριβώς τα παραπάνω, αποφάσισα να απέχω παντελώς (όσο αυτό είναι εφικτό), όπως επίσης αποφάσισα να σταματήσω παντελώς ( και αυτό αποτελεί πρόταση) και την βιβλιοπαρουσίαση στα διάφορα έντυπα, μια και η συχνότητα άρχισε να γίνετε και εδώ επικίνδυνη ώστε μόνο αμιγώς κριτικοί της λογοτεχνίας θα μπορούσαν να την αναλάβουν, με την βεβαιότητα μάλιστα ότι η ενασχόληση τους αυτή αποτελεί καθήκον , ενώ για τους ποιητές , ενέργεια «δαπανηρή» όχι τόσο σε χρόνο , όσο σε απώλεια, περισσότερο δυνάμεων ψυχής.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιώργος Μαρκόπουλος
Από τον ποιητή
Γιώργο Μαρκόπουλο λάβαμε
την παρακάτω επιστολή.
Σε σχόλιο μου παλαιότερο στο περιοδικό «ΛΕΞΗ», εξέθετα τις αμφιβολίες μου, όσον αφορά την χρησιμότητα της βιβλιοκριτικής, έτσι όπως αυτή είθισται να λειτουργεί σήμερα, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι προσωπικά, δεν πρόκειται να ξαναυπηρετήσω το είδος.
Θα μιλάω όμως σε κάποιες εκδηλώσεις εορταστικές φίλων μου ή σε βραδιές αναγνώσεων ποιημάτων τους μόνο όπου τα λόγια εκεί , θα επέχουν τη θέσιν των ανθέων που εν τέλει τους οφείλουμε για ότι ιδιωτικώς με τα δημιουργήματα τους κάποτε μας χάρισαν, διευκρίνιζα σε άλλο σχόλιο σε άλλο έντυπο, πράγμα που δυο φορές μάλιστα το χειμώνα που ήδη διανύσαμε, επεχείρησα.
Επειδή όμως βρισκόμαστε σε έναν πρωτόγνωρο οργασμό εκδηλώσεων αναγκάζομαι να αναστείλω τελείως και αυτήν ακόμα την πηγή χαράς μου, διότι οι φίλοι όπως αποδεικνύεται είναι πολλοί και ο κίνδυνος αφού δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους είναι άμεσος και υπαρκτός.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό. Το ζητούμενον είναι το κατά πόσον οι εκδηλώσεις έτσι όπως λειτουργούν και έτσι ΄όπως οργανώνονται πιάνουν που λέμε επί το λαϊκότερων τόπο. Εδώ θα πρέπει να δηλώσουμε ότι δεν είμαι εναντίον τον εκδηλώσεων αντίθετα είμαι υπέρ αυτών. Μόνο που πιστεύω ότι το να βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι και οι ίδιοι κάθε φορά και να ακούμε πάλι πράγματα που έχουμε πολλάκις διαβάσει ή και παρακολουθήσει προτού καν τυπωθούν σε βιβλίο μάλιστα, δεν ωφελεί κανέναν μας και σε τίποτα. Για αυτό εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ψάξουμε να βρούμε κάποιους άλλους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορέσουμε να έλθουμε η έστω να φέρουμε κοντά μας κάποιους καινούργιους αναγνώστες. Ποιοι είναι τώρα αυτοί οι τρόποι. Ας τους σκεφτούμε κάποτε όλοι μαζί.
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2009
1-Το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας και το Ίδρυμα Ποίησης διοργανώνουν ποιητική βραδιά με θέμα :
Υβ Μπονφουά-Ελληνικά Επιγράμματα-Λουκιανός, αντικρυστές όψεις θανάτου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας(Φιλοποίμενος 54) την Τετάρτη 18 Μάρτη, στις 8 το βράδυ, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας. Ομιλητής θα είναι ο ποιητής Γιώργος Τσακιράκης
4-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Ελάτε μʼ ένα ποίημα
Bar16, Σάββατο 21 Μαρτίου 2009, 9 μμ
Η εκδήλωση «Ελάτε μʼ ένα ποίημα» γίνεται για τρίτη φορά. Είναι μια πρωτοβουλία μερικών από τους blogερς των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Για το 2009 οι διοργανωτές είναι:
το τσαλίμι (http://tsalimi.blogspot.com),
ο δείμος του πολίτη (http://chldimos.blogspot.com ),
ο ήχος πλάγιος μόνος (http://hxosplagiosmonos.blogspot.com )
και ο michalakis (http://michalakis.blogspot.com).
Ο φυσικός χώρος της εκδήλωσης είναι τα bar των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Από νωρίς το βράδυ, από τα ηχεία του μαγαζιού ακούγονται, εκτός από τα τραγούδια που παίζονται συνήθως, φωνές ποιητών και ποιητριών που διαβάζουν την ποίησή τους. Σε λίγες περιπτώσεις οι φωνές ανήκουν σε ηθοποιούς. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι θαμώνες του bar μπορούν να πλησιάζουν το μικρόφωνο και να διαβάσουν το δικό τους ποίημα, το ποίημα του φίλου ή της φίλης τους ή κάποιο ποίημα που έγραψε άλλος κι αυτοί, απλώς, το αγαπάνε.
Το φετινό bar είναι το bar16,
Κανάρη 1 και Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Τερψιθέα της Σταυρούπολης,
στην ίδια γειτονιά με τη Μονή Λαζαριστών, τηλ. 2310655436.
Μπορεί να το προσεγγίσει κανείς χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ:
τη γραμμή 27, Σταυρούπολη, η οποία έρχεται από τα Πανεπιστήμια και διασχίζει την Εγνατία οδό,
τις γραμμές 38, Ευκαρπία και 56, Ωραιόκαστρο που έρχονται από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό,
τη γραμμή 18 από τους Αγίους Αναργύρους μέσω Νεάπολης.
Κατεβαίνουμε στη Στάση Στρατόπεδο Παύλου Μελά και κατηφορίζουμε προς την πλατεία Τερψιθέας.
Μια εικόνα από τις προηγούμενες εκδηλώσεις μπορεί να πάρει κανείς από τις αναρτήσεις στο blog το τσαλίμι για το 2007 και το 2008.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Σπύρος Λαζαρίδης, 2310640424, 6932460835
5-21/3/2009:Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία – Κύπρος
N H ATLANTIS PRODUCTIONS
and
IDEOGRAMMA
14 Naxos str – 1070 Nicosia, Cyprus
P Box 26670, 1646 – Nicosia, Cyprus
Tel: 22 756453, Fax: 22 375209
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “CULTURE PROGRAMME (2007-2013)”
TRIPTYCH: POETRY – IDENTITY – COEXISTENCE (2009 – 2010)
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΚΥΠΡΟΣ – ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΣΤΙ Ο ΛΟΓΟΣ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ – 21 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2009
ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Οι εκδηλώσεις Τρίπτυχο: Ποίηση, Ταυτότητα – Συνύπαρξη θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία, Στοκχόλμη, Παρίσι και Αθήνα. Είναι μια σειρά εκδηλώσεων με βασικό άξονα τον ποιητικό λόγο, πλαισιωμένο από διάφορες μορφές τέχνης, όπως μουσική, χορό, ζωγραφική, υποκριτική, κ.λπ. και οι οποίες θα οργανωθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτισμού (2007-2013) μέσα στην χρονική περίοδο 2009 – 2010.
Η πρώτη εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 21 Μαρτίου 2009, στη Λευκωσία κάτω από τον τίτλο EΝ ΑΡΧΗ ΕΣΤΙ Ο ΛΟΓΟΣ και θα λάβουν μέρος έντεκα καταξιωμένοι ποιητές από δέκα χώρες της Ευρώπης:
ΙΣΠΑΝΙΑ – Luis Alberto de Cuenca
ΓΑΛΛΙΑ – Pascale Petit
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Albert Ostermaier
ΕΛΛΑΔΑ – Μιχάλης Γκανάς
ΙΡΛΑΝΔΙΑ – Peter McDonald
ΙΤΑΛΙΑ – Ennio Cavalli
ΚΥΠΡΟΣ – Λεύκιος Ζαφειρίου
ΚΥΠΡΟΣ – Mehmet Yashin
ΛΕΤΟΝΙΑ – Edvins Raups
ΣΕΡΒΙΑ – Duska Vrhovac
ΦΙΛΑΝΔΙΑ- Catharina Gripenberg
Οι ποιητές θα απαγγείλουν τα ποιήματα στη γλώσσα στην οποία γράφουν, ενώ ζωντανή μουσική θα ενεργεί ως διάλειμμα και συνδετικός κρίκος της μίας ενότητας με την επόμενη. Μεταφράσεις των ποιημάτων στα Ελληνικά και Αγγλικά, θα προβάλλονται επίσης σε οθόνες πίσω από τους ποιητές.
Τόσο η απαγγελία όσο και οι μουσικοί θα προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες στις διπλανές αίθουσες.
Παράλληλα με την εκδήλωση θα λειτουργεί Έκθεση Βιβλίων Ποίησης από εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία στη μία από τις δύο παράπλευρες αίθουσες.
Τη σειρά εκδηλώσεων ΤΡΙΠΤΥΧΟ: ΠΟΙΗΣΗ – ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, στηρίζουν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτισμού (2007-2013) και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού.
Οι οργανωτές της εκδήλωσης στη Λευκωσία και project leaders της σειράς είναι οι Κυπριακοί Πολιτιστικοί Φορείς Ιδεόγραμμα και Αtlantis Productions.
Το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ έχει διοργανώσει τα τρία τελευταία χρόνια στη Λευκωσία, Διεθνείς Ποιητικές Συναντήσεις, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και το 2008 το Συμπόσιο Ποίησης ‘To Be or What to Be’ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Η Αtlantis Productions έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την οργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις όπως η όπερα Αικατερίνη Κορνάρο και τις Πασχαλινές Συναυλίες.
Χορηγοί της εκδήλωσης της Λευκωσίας είναι: Ο Δήμος Λευκωσίας, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι Πρεσβείες της Γερμανίας, Ελλάδος, Ιταλίας, Ισπανίας και Σουηδίας, το Πολιτιστικό Κέντρο Goethe Zentrum, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Μιτσίδης Δημόσια Εταρεία Λτδ.
ΕΝ ΑΡΧΗ ΕΣΤΙ Ο ΛΟΓΟΣ
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009, 19.30
Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία – Κύπρος
7-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός της Νομαρχίας Λάρισας με την ευκαιρία του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και την ανακήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2009, ως έτος Γιάννη Ρίτσου, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Την εκδήλωση πλαισιώνουν:
● Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Ιατρός Παθολόγος & Ποιητής:
“Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης-Έτος Γιάννη Ρίτσου”
● Ηχητικό ντοκουμέντο:
“Ο Ρίτσος διαβάζει Ρίτσο”
● Σωτήρης Παστάκας, Ψυχίατρος & Ποιητής:
“Τα “ψέματα” του Ρίτσου”
● Aπό τη σειρά “Εποχές & συγγραφείς” του Τ. Ψαρρά, με την ευγενική χορηγία της Ε.Ρ.Τ.:
ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο
● Από τους μουσικούς Γιολάντα Δαναού και Γιάννη Ανδρακάκο:
“Ο μελοποιημένος Γιάννης Ρίτσος”
● Με τους ηθοποιούς Θεοδώρα Μουκούλη και Χρήστο Χαλβατζάρα:
Ποιητικό αναλόγιο
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009
Αίθουσα εκδηλώσεων 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας
(Ανθίμου Γαζή & Κουμουνδούρου)
Ώρα 19.30 μ.μ.ΛΑΡΙΣΑ:
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ:
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=7224&pid=9&CategoryID
8-Κυριακή 22/03/09, Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Το Ποιείν στον ΙΑΝΟ
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009 18:00
IANOS Σταδίου 24
Αφιέρωμα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ (21/3/09)
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009 18:00
IANOS Σταδίου 24
Αφιέρωμα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Ο IANOS για τέταρτη συνεχή χρονιά, γιορτάζει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ και καλεί ανθρώπους από τον χώρο του Πολιτισμού να διαβάσουν το αγαπημένο τους ποίημα.
Παράλληλα συνθέτες, ερμηνευτές και διαφορετικά μουσικά σχήματα μας ταξιδεύουν στην μελοποιημένη ελληνική και παγκόσμια ποίηση.
Τα ψηφιακά ποιητικά περιοδικά poiein.gr, (.poema..), poeticanet.gr παρουσιάζουν τον σύγχρονο τρόπο προβολής της ποίησης καθώς και τους ποιητές τους
Συμμετέχουν:
ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, συγγραφέας, πανεπιστημιακός
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ, συνθέτις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΑΡΑΣΟΥΛΟΣ, στιχουργός, εκδότης ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ,
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗΣ, δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ, στιχουργός, συγγραφέας,
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΑΡΙΟΣ, συγγραφέας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ, ποιητής
ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ, συγγραφέας, δημοσιογράφος,
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής μέσω δράματος
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ, συγγραφέας,
ΑΡΗΣ ΔΑΒΑΡΑΚΗΣ, στιχουργός
ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ, καθηγήτρια Ιστορίας της Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών- συγγραφέας
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΑΣ, συγγραφέας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ, συγγραφέας
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΗΤΣΟΥ, συγγραφέας,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός, περφόρμερ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, μουσικός
ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ, δημοσιογράφος, συγγραφέας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ηθοποιός
ΜΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ηθοποιός
ΙΣΑΑΚ ΣΟΥΣΗΣ, στιχουργός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ, δημοσιογράφος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΧΤΑΡΙΔΗΣ, ραδιοφωνικός παραγωγός, διευθυντής Kosmos Fm
ΓΙΩΡΓΟΣ- ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ, ραδιοφωνικός παραγωγός, μεταφραστής
ΕΥΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, δημοσιογράφος ΣΚΑΙ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, συγγραφέας- θεατρολόγος
κ.α.
Συμμετέχουν μουσικά:
ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ- ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΙΩΑΝΝΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ- ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΑΓΚΟΥΛΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΣΙΚΑΣ – ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΔΑΡΑ
ΜΑΤ ΣΕ ΔΥΟ ΥΦΕΣΕΙΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΝΟΥΔΑΚΗΣ- ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΖΙΦΑΚΗΣ
ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ
ΛΙΝΟΣ ΚΟΚΚΟΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ- ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ
Χορηγοί επικοινωνίας:
Κανάλι Ένα 90.4 Fm Πειραιάς,
musicheaven.gr
www.e-orfeas.gr
Είσοδος Ελεύθερη
9-ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2009
ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
σας προσκαλεί σε μια διπλή γιορτή ποίησης,
με πρωταγωνιστές τους γενάρχες
της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Διονύσιο Σολωμό και Ανδρέα Κάλβο
καθώς και το αναγνωστικό κοινό.
Τη βραδιά θα προλογίσει και θα συντονίσει
ο Δημήτρης Δημηρούλης,
καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
(Ποιήματα θα διαβάσουν γνωστοί ηθοποιοί.)
Στη συνέχεια ο λόγος θα δοθεί σʼ εσάς.
Διαλέξτε, λοιπόν, το αγαπημένο σας ποίημα
και ελάτε να το διαβάσετε στην παρέα μας
τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009,
στις 8:00 το βράδυ.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ
Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στην ποιητική βραδιά του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ δηλώστε τη συμμετοχή σας στέλνοντας στο e-mail: pr@metaixmio.gr ή στο fax: 211 3003562 τα εξής στοιχεία, με την ένδειξη «Βραδιά Ποίησης»:
Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail
Τον τίτλο του ποιήματος που θα διαβάσετε, τον ποιητή και τον αριθμό των λέξεων του ποιήματος.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το αγαπημένο σας ποίημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 300 λέξεις.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαβάσουν μόνο έργα τρίτων (ελλήνων και ξένων ποιητών).
Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 20/3/2009.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για τη συμμετοχή τους.
Σε αναμονή των τρόπων λοιπόν…
Καλά τα λέει ο κ Μαρκόπουλος, αλλά οι τρόποι ακόμα δεν μου φαίνεται ότι έτσι βρήκαν τόπους
Πάλι στις “κοινωνικές εκδηλώσεις” φτάνουν και “οι ίδιοι με τους ίδιους” (που λέει κι ο ίδιος)
Θα εστιάζω στο ατυχές της αφίσας…
Εγώ που νόμιζα ότι οι ωραίες κοπέλες διαφημίζουν μόνον τις λαμαρίνες στα απαστράπτοντα αυτοκίνητα….
Ενεός μένω, διαφημίζουν και Ποίηση
(ο tempora! o mores!)
Ή μάλλον την ενασχόληση με την ποίηση
Να υποθέσω ότι η δεσποσύνη στην πίσω αριστερά τσέπη τού άκρως ενδιαφέροντος χαμηλοκάβαλου τζιν της, έχει και το ..ποίημα.
Και κάνει κοπάνα μόνον και μόνον για να πει το ποίημα (τι ήθος… ξέρετε καμία τέτοια;; Σπάνιον είδος τη σήμερον ημέρα που οι κοπάνες γίνονται για άλλους λόγους, ζωτικής -για την νεολαία- σημασίας)
Λατρεύω τους συνειρμούς και τους συσχετισμούς, παγκόσμια μέρα ποίησης, μέρα εαρινής ισημερίας…μα και παγκόσμια μέρα ύπνου..
Καθεύδουμε υπό μανδραγόραν μήπως;;
Η ποίηση είναι μια εσωτερική υπόθεση, δεν είναι για τυμπανοκρουσίες και φρου φρου κι αρώματα παρουσιάσεων.
Δεν είναι για απαγγελίες (αν και -συμφωνώ- κάθε ποίημα έχει την ώρα απαγγελίας του, κυρίως μέσα μας, επαναλαμβανόμενο, ξανά και ξανά και ξανά, με την ωραιότερη, την αισθαντικότερη, την καθαρότερη φωνή του…), δεν είναι για κοινωνικές εκδηλώσεις..
(πότε καταλάβατε καλύτερα ένα ποίημα; Όταν το διαβάσατε τυπωμένο ή όταν σας το διάβαζαν σε απαγγελία; Πότε το νοιώσατε πιο πολύ, πότε σας ξεκλειδώθηκε το νόημά του;;;)
Η ποίηση δεν είναι είδος εμπορίου.
Ή θέλουμε να την κάνουμε κερδοφόρα;
Α, τότε… πόσοι και πόσοι φερέλπιδες μέλλουν να συγγράψουν…
(ποιος θα αγοράζει είναι το θέμα…όταν συνήθως τα περισσότερα στις “κοινωνικές εκδηλώσεις” χαρίζονται. Ποιος βάζει το χέρι στην τσέπη και πληρώνει αυτό που πράγματι θέλει να διαβάσει, όχι επειδή του το έδωσαν..)
Μα η ποίηση δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι τόπος για σταδιοδρομία.
Δεν είναι για να αναρριχώνται επάνω της.
Καλύτερα να μείνει στους ονειροπόλους και στους αιθεροβάμονες, αυτοί είναι πιο αγνοί. Πήξαμε σε ανθρώπους που απέτυχαν στην προσωπική τους ζωή και σ’ αντιστάθμισμα ψάχνουν για βαρύγδουπες ετικέτες.
Και καλόν εντάφιον (μια που δεν μας βρίσκεται καμιά βασιλεία) η ποίηση
(το παραπάνω του Α. Φωστιέρη νομίζω.. Αν και εύκολα πάει το μυαλό όταν ψάχνουμε να βρούμε τρόπους μεταθανάτιας δόξης. “Θεοδώρα” να πει την φράση δεν μας βρίσκεται)
ΥΓ
Πάντως, για δες τι γίνεται…τς τς τς
Κοινωνικές εκδηλώσεις και προς τι, για να φανεί ποιοι είναι οι φίλοι (ανταλλαγές εκδουλεύσεων μήπως;) ή για να καρποφορήσουν οι νεόδμητοι συσχετισμοί; (“Ο Καβάφης του Σεφέρη” με ολίγην)
Για δες τι γίνεται!
Τι κρίμα μόνον… πρέπει να “σκάσεις”, να απηυδήσεις, για να καταλάβεις πού βρίσκεσαι. Επιτέλους.
Και μετά, απελευθερωμένος ο ποιητής -ο αληθινός ποιητής- από όλα τούτα, αφήνει το εικονικό δάφνινο στεφάνι στην άκρη, και πιάνει την πένα να γράψει (ή το πληκτρολόγιο, δεν έχει και πολλή σημασία)
Αν δεν αναλώθηκε πολύ, αν δεν ξοδεύτηκε πολύ, θα γράψει.
Ξανά.
Όχι για τα παλαμάκια, μα για τον εαυτό του.
Και το αληθινό του ακροατήριο
Που δεν γυρεύει ανταλλάγματα.
Κανενός είδους.
http://www.poiein.gr/archives/1965/index.html
Καλησπέρα σας,
Επιτρέψτε μου να σχολιάσω τα όσα αφορούν στην “περίφημη” εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου. Θα είμαι σύντομος. Έτσι κι αλλιώς μόνο και μόνο, διαβάζοντας την ανακοίνωση αντιλαμβανόμαστε περί τίνος πρόκειται. Μία συμμορία λακέδων που αναλώνονται σε φιλοφρονήσεις μεταξύ κρασιού, τυριού και χαίρεται τι κάνετε… πόσα θα πάρω; Όσο αφορά στους συμπατριώτες μου/ συμπατριώτισες μου… μηδενός εξαιρουμένου/ης τρέχουν όπως τα πεινασμένα τσακάλια να κατασπαράξουν τα κοκαλάκια που τους πετάει ο “πολιτισμός” της Ευρωπαικής Ένωσης, αναζητώντας “λογοτεχνική” καταξίωση… ευρωπαική. Εδώ σταματώ παραθέτωντας δύο στίχους του Νίκου Καρούζου…
Ευρώπη, Ευρώπη δεν είσαι τίποτα άλλο
είσαι μονάχα η συνέχεια του Βαραββά.
Ευχαριστώ
Κώστας Ρεούσης & Υ.Φ.Λ.
Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος είναι Πατρινός
κατά κύριο επάγγελμα Χρώστης.
Το 1991 μου είχε δώσει το βιβλίο του
“Παραμένεις άνθρωπος;”
Αντιγράφω:
Ανεντιμοι οι καιροι
και σπάταλες οι επιθυμιες.
ΠΟΙΗΣΗ ειναι ΠΟΙΩ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ
κατι εντελως καινουργιο, πρωτοφανες
που ειναι εμπνευσμενο, γεννημενο
αυθεντικα μεσα απο την ΓΝΩΣΗ
του ΝΟΜΟΥ της ΑΙΤΙΑΣ του
και του ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
που θα επιφέρει.
Πλουτίζουμε την ψυχή μας ακούγοντας τους άλλους ποιητές να διαβάζουν κείμενά τους. Σε μία καθαρά μονολογική, “ιδιωτική” τέχνη, όπως λέει ο άξιος λογοτέχνης Γιώργος Μαρκόπουλος, είναι σημαντικό να εκτιθέμεθα και να βλέπουμε άλλους να εκτίθενται. Ίσως έτσι πλουτίζει και η Ποίηση. Φιλικά, Κωνσταντίνος.
Υ.Γ. Make poems, not war!!!!!
Ο αγαπημένος της ποιητικής ορχήστρας, φίλος Γιώργος Μαρκόπουλος θέτει ορθά τα ζητήματα, αλλά με την ανησυχία, την ευγένεια και την ανθρωπιά του πάσχοντος ποιητή. Αφήνει περιθώρια επαναπροσδιορισμού.
Αλλά η συζήτηση με απόλυτες εκφράσεις εκτυλίσσεται [κάποιοι εξηντλήθησαν από τις περσινές ανάλογες παρεμβάσεις στο ΠΟΙΕΙΝ;] προς πάσαν κατεύθυνσιν.
Έτσι, στα συναξάρια των ποιητών έχει σημειωθεί μεταξύ άλλων
“Καθημερινότητα το όνομα σου Βlogers!”.
Γι’ αυτό οι αναλογίες, που και στην περίπτωση “καταγγελιών του ποιητικού ημερονυκτίου” αφήνιασαν, υποκινούν σε επισήμανση:
“η μια βάζει τον πόθο της η άλλη την ομορφιά της
η τρίτη η μικρότερη βάζει την ζαριφιά της” [:ζαριφιά=ευγένεια]!
Σκέφτομαι πάλι ότι η υλικότητα των καταστάσεων καθορίζει τόσο το περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων όσο και τις θρηνωδίες μελαγχολίας που προκαλούν οι “επέτειοι” [και δη της Ποιήσεως!]. Αυτό ηνόησεν εγκαίρως ο κύριος Σ. Παστάκας, ως ψυχίατρος των ποιητών: συνέστησε μεν εις τον εαυτόν του συμμετοχή στην ανασυγκρότηση των “ψεμάτων” του Γ. Ρίτσου στην επετειεακή εκδήλωση Λαρίσσης, εις ημάς [και υμάς] δε εκτόνωσιν κατά παντός δικαίου και αδίκου. Φυσικά, δεν το σκεφτόμαστε ότι η διοργάνωση εκδηλώσεων για την ποίηση μπορεί [ελάχιστες φορές;] να οφείλεται και στην αγνή αγάπη κάποιων λιγοστών μα υπαρκτών εραστών της κυρίας…
Εκ γενετής πρόχειρος αντικαθεστωτικός κι εγώ μέρος του σύμπαντος καταγγελτικού λόγου, εμψύχων τε και αψύχων, με συνείδηση, μιλιά, γλώσσα, θυμίζω:
“Ωιμένανε τα πάθη μου της πέτρας να τα λέγω
κι η πέτρα να τα λέγει με, να κάθομαι να κλαίγω”!
Ίσως στις συνθήκες της “παγκοσμιοκρατίας” αποβεί χρήσιμη και μια παραλλαγή από τραγούδι της Κατοχής:
“τότες μια πείνα φοβερή στον τόπο φανερώθη
κι όλη την Κύπρο έπιασε παντού παντού ξαπλώθη”
[Iδού λοιπόν και η αφετηρία της “πείνας” όσων οργανώνουν ή παρακολουθούν την εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσίας! Πλην όμως οι ποιητές της ορθώνονται ως ποιητές, με πολύχρονη παρουσία σε δύσκολα χρόνια…].
Επιπλέον, αφιερώνω στους θρηνωδούς απόσπασμα από το μοιρολόι της “Χήρας”:
“Κλάψτε μάτια μου κλάψτε να σύρετε ποτάμι
να γένει λίμνη και γιαλός να πάει στον κάτω κόσμο
για να βρέχουντ’ οι άβροχοι, να πιούν οι διψασμένοι
να βάλουν κι οι γραματικοί νερό στο καλαμάρι
να γράψουνε τα βάσανα των πολυαγαπημένων”…
ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ, Ω ΦΙΛΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ!
[Όσα προκύπτουν ως είς αφελής διάλογος με αποσπάσματα εκ των αγνοημένων σε κάθε επέτειο ποίησης δημοτικών τραγουδιών του ελληνικού λαού, προτάσεων του Ν. Βαλαωρίτη και του Σ.Λ. Σκαρτσή…]
Οι καιροί ήταν σκοτεινοί.
Έτυχε να συναντηθούν στο μετρό.
Εκεί συνάντησαν και την Αγαύη, που ξεκίνησε να τους διαβάζει ποιήματα για φόνους κουναβιών. Ο Νοτάριος έφτασε κάπως αργότερα, φέρνοντας μαζί του την Άννα Μπλούμεν και ενθαρρύνοντας ποιητικούς και αντιποιητικούς διαπληκτισμούς σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα του χιονιού.
Εκείνοι, έπρεπε κάπως να τα μαγειρέψουν όλα αυτά, και για να μην τους «κολλήσουν» στο τηγάνισμα, διάλεξαν το Τεφλόν.
Στην πορεία της ανομοιογενούς ομάδας, ενσωματώθηκαν κι άλλοι, πλανόδιοι, σκεπτικιστές, ράπερ,ψυχαναλυτές ,ταχυδακτυλουργοί, νυχτόβιοι, και κάποιοι ακόμη, απροσδιόριστοι.
Τα πειράματα συνεχίστηκαν..
Στις 21 Μαρτίου 2009, ημέρα Σάββατο, στις 7:30 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας(πλησίον του ομώνυμου ηλεκτρικού σταθμού), στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, στον αριθμό 4, το ποιητικό εργαστήρι του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου, σκηνοθετεί και σκηνοθετείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:
Κανείς δεν εγγυάται επιτυχία.
Για περισσότερα:
http://www.teflon.wordpress.com