
Τις Μιγάλες Απούκριες
που ανάβουν οι φωτιές
και ζητούν να βρουν ψωλές
για να σβήσουν οι φωτιές
άναψε και η Χριστίνα
που χ’ να γαμηθεί ένα μήνα,
άναψε κι η Παναγιώτα,
κακαρίζει σαν την κότα
κι ανεβαίνει κατεβαίνει
και την πούτσα δεν χορταίνει.
Μπρε-μπρε-μπρε-το μπουρανί
και τσ’ Χαλατσαινας το μνί.
(Τύρναβος)
Ο παπάς μας ο Γιαννής
τονε πάτησε μιανής.
(Εύβοια)
Δεν θαυμάζιτι κουρίτσια
πως γαμεί η ψουλή τη νύχτα
δίχους φως, δίχους λυχνάρι
δίχως τα κεριά αναμμένα;
Δυο πουδάρια σηκωμένα
κι άλλα δυο γονατισμένα
μια κοιλιά πάνω στην άλλη
έχουνι χαρά μεγάλη.
(Μυτιλήνη)
Δυο κυράδες κάθονταν
έξω από την πόρτα τους,
μια της άλλης έλεγε:
-Έχει ο άντρας σου χοντρή;
-Έχει και παράχ’ μωρή!
-Δεν μου την εδανείζεις;
-Καποιανής τη δάνεισα
και μου την αρρώστησε
κ’ είδαμεν και πάθαμεν
για να την γιατρέψουμε.
Δώκαμεν και γιατρικά
δώδεκα καλάθια αυγά
κ’ έξη οκάδες βούτυρο
όσο να την δούμε ορθή
σαν αγγούρι τρυφερό.
(Ήπειρος)
Πηγή: Echo&Artis, #15
Την καλύτερη δουλειά, όσων αφορά τα παραδοσιακά αθυρόστομα ποιήματα και τραγούδια του λαού μας, την έχει κάνει, μέσα σε 2 μέχρι στιγμής πολυτελείς τόμους, ο Γιώργης Μελίκης με τον γενικό τίτλο και στις δύο συλλογές «Αντρικά Μουνάτα».
Στην έκδοση των δύο τόμων συμπεριλαμβάνεται cd ήχου με τις μελοποιήσεις των έργων καθώς και πληροφορίες για την προέλευσή τους ανά την Ελλάδα.
1 . Αντρικά μουνάτα (Συνοδεύεται από 1 CD)
Συγγραφέας: Μελίκης, Γιώργος
Κατηγορία: Λαογραφία, ήθη και έθιμα
Εκδότης: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αριθμός σελίδων: 468
2 . Αντρικά μουνάτα ΙΙ (Συνοδεύεται από 2 CD)
Αυθεντικά λαϊκά γαμοτράγουδα και Λαϊκά δρώμενα της Αποκριάς
Συγγραφέας: Μελίκης, Γιώργος
Κατηγορία: Λαογραφία, ήθη και έθιμα
Εκδότης: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ημερ/νία έκδοσης: 2003
Αριθμός σελίδων: 538
Στο παρελθόν κυκλοφορούσαν και 3 εξαιρετικοί τόμοι με τον τίτλο «Νεοελληνική Αθυροστομία» τόμος Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ από τη Μαίρη Κουκουλέ, και από τις εκδόσεις Νεφέλη, μόνο που σήμερα και οι τρεις αυτοί τόμοι είναι δυστυχώς εξαντλημένοι ! Επειδή όμως συμβαίνει να έχω στη βιβλιοθήκη μου τα βιβλία με αριθμό ΙΙ και ΙΙΙ, αξίζει να σημειώσω πως σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η περίφημη παρωδία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, αγνώστου συγγραφέως, και ίσως ο,τι καλύτερο έχουμε διαβάσει από αθυρόστομη ποίηση.
Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλά κούλουμα !!!
Κάτι τέτοιες στιγμές θυμάμαι την Δόμνα Σαμίου και τα όσα τράβηξε πριν λίγο καιρό με την εκκλησία και τα κανάλια που την έκραζαν επειδή τραγούδησε παρόμοιους στίχους… (βλ. Το μουνί το λένε Γιώτα και τον Πούτσο Παναγιώτα…)
Γιώργο, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια είναι φοβερές. Τις είχα διαβάσει πριν καμιά δεκαριά χρόνια και είχα ενθουσιαστεί. Κρίμα πάντως που τέτοιες εκδόσεις δεν ανατυπώνονται…
Παράκληση… Ενδιαφέρομαι για τη συλλογή του Μελίκη. Θα μπορούσες να μου στείλεις email με πληροφορίες για το πού πωλείται (είδα ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ και δεν ξερω αν αυτό σημαίνει ότι δεν πωλείται).
thanks..
Πωλείται σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία! Eνδεικτικά αναφέρω την Πρωτοπορία, καθώς και τα αντίστοιχα link όπου μπορείς να δεις τα βιβλία και να τα παραγγείλεις αν θέλεις!
1.http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=111369&mscssid=FB4P383NC68P9GEC82RN8RWFFPL16TRC
2.http://www.protoporia.gr/protoporia/product.asp?sku=205090&mscssid=FB4P383NC68P9GEC82RN8RWFFPL16TRC
Προσωπικά, αγόρασα πριν χρόνια, μόνο τον πρώτο τόμο του Γιώργου Μελίκη, όταν μόλις είχε κυκλοφορήσει στην πρώτη του έκδοση, μιας και την περίοδο εκείνη έψαχνα να βρω ανθολογίες αθυρόστομων ποιημάτων! Κι έτσι έβαλα στο ράφι μου τον πρώτο τόμο του Μελίκη και τα δύο από τα τρία βιβλία της Κουκουλέ, όταν κατά τύχη, εντόπισα τα τελευταία κομμάτια στο βιβλιοπωλείο της Πολιτείας!
Ολόκληρη δε, την παρωδία της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, βρήκα στο νετ κάποτε, και την ανέβασα στη σελίδα μου! Κάνε κλικ στο όνομά μου, για να κατέβει το αρχείο .zip
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος φωτογράφησε το Μπουρανί.
Και βέβαια να μην ξεχνάμε και το Ου φωνητά του Χαριτωνίδη. Την πολύτιμη φωτοκόπια του βιβλίου πήρα κάποτε από τα υπόγεια της Σόλωνος εκεί γύρω στη Νομική.
Στα δημοτικά του Πασσόβ έχει το Γαμώ τη μάννα σου τη νιά που ΄χει δεκαοχτώ μουνιά…
Και το αρχαιότερο είναι εκείνο το μεταβυζαντινό
Όφις γυρεύει σπήλαιον…
Τα Γαμοτράγουδα έχουν μεταφραστεί και στα Ισπανικά. Έχω το βιβλίο.
Μαζί και το μονόφυλλο της Ψωλής του Λασκαράτου, το πολύτιμο, που τύπωσε κάποτε ο Φιλιππόβλαχος. Και του Λελέκου τα Αντρικά Μουνάτα.
Καλή σαρακοστή και πάντα ακριβώς, ποτέ και μισή.
Είναι περίεργο να μην ανατυπώνονται όλα αυτά τώρα που δεν σοκάρουν κανέναν αυτές οι εκφράσεις – ή κάνω λάθος και είμαστε πιο συντηρητικοί από παλιά εν τέλει;
Τα αντρικά μουνάτα τα έχω κι εγώ (τον έναν από τους δύο τόμους), όσο για την Ιλιάδα – Γαμαλιάδα νομίζω λέγεται – κυκλοφορεί σε πάρα πολλά σάιτ στο ίντερνετ, δεν έχετε παρά να το ψάξετε στο google.
καλησπέρα.ο giorgosmixos αναφερει οτι διαθετει φωτοαντιγραφο του ου φωνητα του κουκουλε.μ’ενδιαφερει πολυ αυτο το βιβλιο αν μπορει καποιος να δωσει καποιες προσθετες πληροφοριες…
ευχαριστω
Αυτό που γυρεύει ο Ιωάννης Παπανικολάου είναι “Τα ου φωνητά των Βυζαντινών” του Φαίδωνα Κουκουλέ (πατέρα της Μαίρης Κουκουλέ). Δεν πρόκειται για ξεχωριστό βιβλίο, είναι ένα κεφάλαιο στον έκτο τόμο του βιβλίου “Βυζαντινών βίος και πολιτισμός”, εκδόσεις Παπαζήση. Κυκλοφορεί.
TA GAMOTRAGOYDA EXOYN GELIO TRELLO
OI PERISOTEROI DH8EN TA 8EVROYN TABOO ALLA MESA APO AYTA EKFRAZETE H PRAGMATIKOTHTA1