Η προσβασιμότητα του κοινού στη ζωή των καλλιτεχνών -παλαιότερα μέσω των φωτογράφων/ δημοσιογράφων (παπαράτσι και μη) σήμερα μέσω της ίδιας της σελίδας των καλλιτεχνών στα μέσα δικτύωσης- είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απομυθοποιηθεί αυτό το αδιόρατο δέσιμο που επιφέρει η τέχνη στο κοινό της. Όλα στο φως, όλα στην οθόνη μας, όταν η τέχνη χρειάζεται μάλλον και λίγο ημίφως, αν όχι σκοτάδι, για να αναπνεύσει ελεύθερα.
Ακούς, δηλαδή, μια ραδιοφωνική φωνή (μια μορφή καλλιτεχνίας) και ξέρεις τι έφαγε ο παραγωγός για πρωινό. Βλέπεις μια θεατρική παράσταση και γνωρίζεις πού πήγε διακοπές ο πρωταγωνιστής της. Πηγαίνεις σε μια συναυλία και είσαι γνώστης των προσωπικών στιγμών που «ανέβασε» πριν λίγες ώρες στο προφίλ του ο καλλιτέχνης. Διαβάζεις ένα βιβλίο για την αγάπη και δίπλα στις λέξεις του, θυμάσαι και τις δημόσιες ευχές του συγγραφέα στον/στην σύντροφό του.
Ε και; Θα πει κάποιος. Την ώρα της εκπομπής, της παράστασης ή της ανάγνωσης αυτές οι λεπτομέρειες σε επηρεάζουν; Αν όχι, κλείνει η συζήτηση εδώ. Αν ναι, έστω και ασυνείδητα, τότε στερείσαι, όπως είπα στην αρχή, ένα από τα ευτυχέστερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τέχνη: τον μύθο. Τη μαγεία. Τη γοητεία να φαντάζεσαι. Να μη γνωρίζεις, αλλά να πλάθεις.
Οι νεότερες γενιές γεννήθηκαν μέσα σε αυτή την απομυθοποίηση, δεν μπορούν να αντιληφθούν το τι στερούνται, αν όντως το στερούνται. «Το κοινό», έτσι κι αλλιώς, έλεγε ο Ουάιλντ «διαθέτει μιαν αχόρταγη περιέργεια να μάθει τα πάντα, εκτός απʼ ό,τι πραγματικά αξίζει να μάθει». Θαρρώ πως αυτή η περιέργεια σήμερα διευκολύνεται. Αλλά και μπορεί και όχι. Ένας νέος έχει την πείρα της στιγμής. Ο μεγαλύτερος την εμπειρία. Ας απαντήσουν οι νεότεροι για αυτό που αισθάνονται.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Γιατί να στερείται ένα «δημόσιο» πρόσωπο το δικαίωμα να κοινοποιήσει, όπως και το κοινό του, φωτογραφίες διακοπών, προσωπικό «ημερολόγιο», ιδιωτικές του στιγμές κτλ.; Έχει κι αυτό σάρκα και οστά. Όπως και εσύ που το «ακολουθείς» στα μέσα δικτύωσης. Και κανείς φυσικά δεν μπορεί να «απαγορεύσει» αυτό το δικαίωμα ούτε στον έναν ούτε στον άλλον. Και δεν πρέπει. Η ελευθερία επιλογών είναι 24ωρο αγαθό. Και σε όλους τους τομείς.
Άλλωστε συνέβαινε και παλαιότερα βλ. ημερολόγια συγγραφέων, έκθεση φωτογραφιών τους, αυτοβιογραφίες κτλ. Ευπώλητα ως επί το πλείστον. Θαρρώ όμως πως τότε ακόμα κι αυτά, τον «μύθο» καλλιεργούσαν, όχι την απομυθοποίηση. Συνέτειναν στο έργο κρατώντας τον δημιουργό/ καλλιτέχνη σε μια ωραία απόσταση. Δεν ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας (σήμερα οθόνης) ενώ ο κόσμος ήξερε οτι είναι (και είναι).
Ανεξαρτήτως πάντως της μέθεξης που διατηρείται ή χάνεται, αυτό που μάλλον χρειάζεται περισσότερη σκέψη ένθεν κι ένθεν, είναι το τι αποκαλείται «επιτυχία», το τι προκαλεί «ντόρο», το τι φέρνει κοντά το κοινό.
Το ίδιο το έργο ή τα παρελκόμενά του;