Η παράσταση τελεί, τη φετινή σεζόν, υπό την αιγίδα της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η παράσταση «Ραπουνζέλ χωρίς Παραμύθι» σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά που παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 θεατές κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022-2023, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Κάππα.
 Πρόκειται για το πιο πρόσφατο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους Mike Kenny, ο οποίος το εμπιστεύθηκε στον Ηλία Καρελλά που το ανέβασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Το έργο έχει σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στον ρατσισμό, τον πόλεμο, την απομόνωση, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση, με τρόπο τόσο συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό, τονίζοντας την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία.

Είναι 1944, το Λονδίνο βομβαρδίζεται. Η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα στο χέρι και ένα γράμμα καρφιτσωμένο στο παλτό της, οι γονείς της την βάζουν στο τρένο. Σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή, θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική… χήνα!

Tον ρόλο της μικρής Λέτι ένα κορίτσι που λόγω πολέμου φυγαδεύεται από τους γονείς του για να σωθεί στο Λονδίνο, ερμηνεύει για πρώτη φορά στη νέα παραγωγή, η Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αυστηρής κυρίας Πιρς που αναλαμβάνει την κηδεμονία του κοριτσιού, στον νέο τόπο που πηγαίνει, ερμηνεύει η γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιός Idra Kayne.

Η ανατρεπτική μπάντα String Demons, ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ειδικά γι’ αυτή, τονίζοντας άλλοτε με ατμοσφαιρικό και άλλοτε με εκρηκτικό τρόπο τα συναισθήματα του έργου.

Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μάκης Νάνος, στον ρόλο του νεαρού Κόνραντ και ο Φάνης Παυλόπουλος, στον ρόλο του αφηγητή. Η χιουμοριστική νότα της παράστασης εκφράζεται από την επιθετική χήνα, τη μασκότ του έργου, που με τις κραυγές της υπογραμμίζει όσα συμβαίνουν στη σκηνή και προκαλεί το γέλιο των θεατών.

`

 

 

`

**************************************************************************

Σημαντική διάκριση και μεγάλη τιμή αποτελεί η απονομή του βραβείου Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, στην παράσταση.  Παραλαμβάνοντας το βραβείο, κατά τη διάρκεια της απονομής, που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, ο σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς ευχαρίστησε την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για την επιλογή, καθώς και όλους τους συντελεστές της «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι», επισημαίνοντας ότι «ο λόγος που ανεβαίνει και φέτος για δεύτερη χρονιά η παράσταση είναι για τα μηνύματα που μεταδίδει, που έχουν σκοπό να μας ευαισθητοποιήσουν απέναντι στον πόλεμο, τον ρατσισμό, τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα, την απώλεια.»

 Από την πλευρά της, η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin, σημειώνει με αφορμή την έναρξη της νέας σεζόν: «Σε μια εποχή που οι πόλεμοι, η βία και οι διωγμοί έχουν ξεριζώσει από τα σπίτια τους περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, είναι σημαντικό να μπορούμε να θυμόμαστε και να αναγνωρίζουμε τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων μέσα από παραστάσεις όπως η “Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι”».

 

Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Mike Kenny
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Πρωτότυπη μουσική: String Demons
Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης
Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης
Κοστούμια: «Βεστιάριο»

Πρωταγωνιστούν:
Λέτι: Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη
Κυρία Πιρς: Idra Kayne
Κόνραντ: Μάκης Νάνος
Αφηγητής: Φάνης Παυλόπουλος
Μουσική ζωντανά στη σκηνή: String Demons
Οργάνωση παραγωγής: Τέχνης Πολιτεία

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων

 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ
Κυψέλης 2, Αθήνα