Η Ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ είναι δημιουργία του Νίκου Τουλιάτου που ασχολείται µε την ρυθμική,ηχητική προσέγγιση στις παραστάσεις. Ο ήχος μετατρέπεται σε ρόλο. Το Έρωτος Ύβρις είναι µια Performance Λόγου, Κίνησης, Ήχου και Ρυθμού µε την μορφή Ορατόριου που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη το 2019 και συνεχίζεται σαν Αέναος Κύκλος για 5η χρονιά στο Χώρο Τέχνης της Ηχόδρασης, Γενναίου Κολοκοτρώνη 12 στο Κουκάκι.

 

Αν ζούσαμε αιώνια, όλα θ’ άλλαζαν…

Αγαμέμνωνας, Κλυταιμνήστρα, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια, Χρυσόθεμις. Η οικογένεια των Ατρειδών έζησε μέσα σ’ ένα κύκλο αίματος, που ξεκίνησε με την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και την προσβολή του Ξένιου Δία. Τα μέλη της οικογένειας συναντιούνται ξανά στον Άδη. Ένα άλλοτε οικογενειακό δείπνο θα μετατραπεί σε δικαστήριο, όπου θα απολογηθούν για όλα τα ειδεχθή τους εγκλήματα. Αθώοι ή ένοχοι; Τελικά ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα;

 

 

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών,προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν αυτή την πρώτη ύλη και βάση αυτήςστήσαμε όλο το έργο. Πήραμεμονολόγους και κείμενα των 6 προσώπων της οικογένειας τωνΑτρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Με κάποιαπρωτότυπα κείμενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την βασική μετάφραση τουΝίκου Περέλη μονολόγων και χορικών, φτιάξαμε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαμε να είναι κάτιδιαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθμιση των κειμένων έγινε µε τέτοιο τρόπο ώστε ναπροκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, μέση και τέλος.

Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια,

Χρυσόθεµις για πρώτη φορά όλοι μαζί, ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουμε νασυνομιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Αντιμετωπίζουνάμεσες κατηγορίεςαπό τα θύματα τους και μπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για ότι έκαναν στην ζωήτους, είτε µε πράξεις είτε µε την σιωπή τους στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου.Πρόσωπα που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή τηνυπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονταιαέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλάόλα ξαναρχίζουν από την αρχή.

Νίκος Τουλιάτος.

 

 

 

 

Ταυτότητα Παράστασης:

Παραγωγή: ΗΧΟΔΡΑΣΗ ΑΜΚΕ

Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος

ΣχεδιασμόςΦωτισμών:Μάριος Τσουμάρης

Μουσική επιλογή: Νίκος Τουλιάτος,SimoneMongelli, SolisBarki

Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί

Πρωτότυπα κείμενα: Ειρήνη Καπελώνη

Σχεδιασμός Αφίσας: Μάριος Τσουμάρης

Ενδυματολογική πρόταση: Γιώργος Γάτσιος

Παίζουν:

Ειρήνη Καπελώνη – Δικαστής

Νίκος Τουλιάτος – Αγαμέμνων

Νίκη Νικολούδη – Ιφιγένεια

Ντομένικα Ρέγκου – Κλυταιμνήστρα

Ρένα Κουμπαρούλη – Ηλέκτρα

Γιάννης Ντάσιος – Ορέστης

Ευγενία Λιούτα – Χρυσόθεµις

Κέλλυ Νικηφόρου- Εισαγγελέας

 

Χώρος Τέχνης της Ηχόδρασης

Είσοδος: 10€

Μειωμένο 5€

Από 5/3 κάθε Κυριακή 21:30

Διάρκεια: 60’