MAUTHAUSEN: ερμηνευμένο από ανδρική φωνή & βιολοντσέλο

«Έκλεισα τα μάτια, έγειρα πίσω κι άρχισα να συλλογιέμαι πώς ήταν Αύγουστος, πώς ήταν χίλια εννιακόσια σαράντα πέντε, πώς άρχιζε μια νέα εποχή…»
(Ιάκωβος Καμπανέλλης, κατακλείδα ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, εκδόσεις Κέδρος)

Το εμβληματικό έργο MAUTHAUSEN σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο πρωτοερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη, προσεγγίζει εκ νέου ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, με την άδεια του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και την εμπιστοσύνη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνας. Τα τέσσερα τραγούδια της καντάτας του MAUTHAUSEN -«Άσμα ασμάτων», «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης», «Άμα τελειώσει ο πόλεμος»- ερμηνεύονται από τον Αρίσταρχο με τη συνοδεία βιολοντσέλου από τον Άρη Ζέρβα, στο πλαίσιο ενός δημιουργικού μουσικού διαλόγου.

Στα νέα ηχογραφήματα περιλαμβάνεται επιπλέον, το εύρημα της εισαγωγής με ερμηνεία αποσπασμάτων από το χρονικό ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Εκδόσεις Κέδρος), που σχετίζονται άμεσα με την ιστορία του κάθε τραγουδιού. Η αναπαραγωγή των αποσπασμάτων γίνεται με την ευγενική παραχώρηση της Κατερίνας Καμπανέλλη και των Εκδόσεων Κέδρος.

Ο Αρίσταρχος αναφερόμενος στην εμπειρία της νέας αυτής ηχογράφησης λέει: «Ερμηνεύοντας την καντάτα του MAUTHAUSEN, έγινα το ποιητικό παραμιλητό του Μάριαν Μπόγκους, ο λυγμός των κοριτσιών του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μαουτχάουζεν και του Μπέλσεν, η κραυγή του Εβραίου, η εντολή του Γερμανού, η παλικαριά του Αντώνη, ο σπαραγμός του Γιάννου Μπέερ, η λυρική μαρτυρία του Ιάκωβου. Το MAUTHAUSEN ελεύθερο πάλι, σας παραδίδεται.» και προσθέτει: «Ευχαριστώ εκ βαθέων τον κορυφαίο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για την ύψιστη τιμή της άδειάς του σε αυτή τη νέα ερμηνευτική προσέγγιση του αριστουργηματικού του μουσικού έργου, MAUTHAUSEN. Ευχαριστώ θερμά την κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Κατερίνα, για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της.»

Τα 4 τραγούδια της νέας εκτέλεσης του μνημειώδους έργου MAUTHAUSEN κυκλοφόρησαν ψηφιακά από την εταιρεία Syllipsis, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου 2021, και θα περιληφθούν σε ειδική έκδοση, που προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ημερομηνία γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1921-2011), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του σπουδαίου δημιουργού.

ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ https://www.youtube.com/watch?v=B8IXoeUYZSc
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ https://www.youtube.com/watch?v=2upiEgi28JQ
Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ https://www.youtube.com/watch?v=bOoQR8kK-d0
ΑΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ https://www.youtube.com/watch?v=CygHvf-jJ9k&t=4s

Την ψηφιακή κυκλοφορία των τραγουδιών συνοδεύει η οπτικοποίηση του «Άμα τελειώσει ο πόλεμος», σε μορφή μικρού μήκους ταινίας -μια λυρική ονειροφαντασία- που συνυπογράφουν σκηνοθετικά ο κινηματογραφιστής Παναγιώτης Κουντουράς μαζί με τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας τους στο βραβευμένο οπτικοακουστικό επίγραμμα «Κ. Π. Καβάφης | H Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» (Zebra Poetry Film Festival, κ.ά).

MAUTHAUSEN: ΑΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ερμηνεία: Αρίσταρχος
Βιολοντσέλο – Ενορχήστρωση: Άρης Ζέρβας
Κορίτσι: Σταυρούλα Μυλωνά

Ιδέα – Σενάριο – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Οπτική ταυτότητα: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Κινηματογράφηση – Μοντάζ – Ηχητικός σχεδιασμός: Παναγιώτης Κουντουράς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Romnick Palo
Ηχοληψία – Μίξη: Θοδωρής Ζευκιλής | SCA Studios
Στολές: Βεστιάριο
Χώρος γυρισμάτων: Baumstrasse/Δρόμος Με Δέντρα
Εκτέλεση παραγωγής: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Παναγιώτης Κουντουράς, Πάνος Παπαδανιήλ
Παραγωγή: Syllipsis
Ελλάδα 2021

Αφιερωμένο στη μνήμη του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ (1921-2011)
2021: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

 

********************************************************

Βιογραφικά σημειώματα:

O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθήνας, νυν ΠΑΔΑ) και παράλληλα, Γραφιστική (BA Hons) & Animation (MA) (AKTO/Middlesex University). Βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων. Συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας “Αστείας” Τέχνης». Δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης: Tέλης» και του poster book «Η Πολυκατοικία: Ένας Κομίστας στην TV» (Syllipsis). Το 2005 συνίδρυσε το δημιουργικό γραφείο/εταιρεία παραγωγής Syllipsis. Ενδεικτικά έργα, οι οπτικές ταυτότητες της τηλεοπτικής σειράς «Πλάνα με Ουρά» (ΕΡΤ2) και του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ». Εικονογραφήσεις του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά (Βαβέλ, Χορεύω, 9, Athens Voice, PC Magazine) και προβλήθηκαν σε τηλεοπτικές εκπομπές (The X Factor). Συνδημιουργός, με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, της 1ης ελληνικής εκπαιδευτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Ένα Γράμμα Μια Ιστορία» (Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση-Υπουργείο Παιδείας, ΕΡΤ1) για την ελληνική αλφάβητο και γλώσσα, που εξελίσσεται σε διαδραστικό περιβάλλον μάθησης (MEDEA Awards: Highly commended). Στιχουργός των τραγουδιών «Με την Καμπύλη της Γραμμής και την Αιχμή του Λόγου» και «Χρώμα Βάζω Μαρκαδόρου», που μελοποίησε ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής. Το πρώτο έγινε τραγούδι τίτλων της σειράς βιογραφικών ντοκιμαντέρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο» (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Βουλή ΤV) αφιερωμένη στη ζωή και το έργο σπουδαίων Ελλήνων γελοιογράφων. Iδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA Hellas. Συνεπιμελητής του βιβλίου «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων» (ASIFA Hellas-Greekanimation.com). Μελοποίησε και ερμήνευσε ποίηση Κ. Π. Καβάφη στο οπτικοακουστικό επίγραμμα «Η Πόλις (Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» (Athens Animfest: Βραβείο Κοινού). Η ταινία του «Το Τραγούδι των Μοιρών» (2021) χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ειδικό Πρόγραμμα-Animation) μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ο Άρης Ζέρβας μαθήτευσε στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας παίρνοντας το Δίπλωμα βιολοντσέλου με καθηγητή τον Δημήτρη Γούζιο (Ιούνιος 2001, άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο). Το 2002 αποφοίτησε από την σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2003 συνέχισε τις σπουδές του στο τσέλο για δύο χρόνια στην Μουσική Ακαδημία του Ρότερνταμ, όπου έκανε μαθήματα με τους καθηγητές, Herre-Jan Stegenga και Ad van Dongen, ενώ ήταν μέλος της Συμφωνικής Νέων του Ρότερνταμ. Έχει συμμετοχή σε διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα, όπως την Κ.Ο.Α, simfonietta Χανίων, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ως πρώτο τσέλο, την Συμφωνική Νέων Πειραιά. Ταυτόχρονα με τη μουσική του πορεία ως τσελίστας ασχολήθηκε και με τη σύνθεση και ενορχήστρωση και έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικές δουλειές: «Πες μου Αλμυρή μου Θάλασσα» (2017, EMI UNIVERSAL) και “Human Land” (2021, CD-BABY). Τον Απρίλιο του 2012 σε συνεργασία με τον συνθέτη Θάνο Παπαδέλλη συνέθεσε και ηχογράφησε την μουσική για το σποτ της καμπάνιας για την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» που προβλήθηκε στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο στo πλαίσιo της Ολυμπιάδας του Λονδίνου. Συνεργάζεται σε ηχογραφήσεις και σε ζωντανές εμφανίσεις με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενορχηστρώνει και έχει την επιμέλεια της ορχήστρας για δισκογραφικές παραγωγές και ζωντανές εμφανίσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται συνεργασίες με: Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Χάρις Αλεξίου, Ρένα Μόρφη, Μόνικα, Κατερίνα Κούκα, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώτα Νέγκα, Γιώργο Νταλάρα, Κωστή Μαραβέγια, Φοίβο Δεληβοριά, Στάθη Δρογώση, Μανώλη Φάμελλο, Μαριέττα Φαφούτη κ.ά.