`

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ

`
[…]  Χρόνια κόμπαζα πως δεν υπήρχε εικόνα που να μη τη γνωρίζω και χλεύαζα τις διασημότητες της σύγχρονης ζωγραφικής και ποίησης. Μου άρεσαν οι αφελείς ζωγραφιές, τα υπέρθυρα, τα σκηνικά, οι μπερντέδες των σαλτιμπάγκων, οι επιγραφές, οι παλιές όπερες, τα σαχλά ρεφρέν, οι απλοικοί σκοποί.  οι λαικές εικονογραφήσεις. Η παλιοκαιρίσια λογοτεχνία, λατινικά της εκκλησίας, ανορθόγραφες ερωτικές φυλλάδες, ρομάντζα των προπαππούδων μας, τα παραμύθια με νεράιδες, τα τα παιδικά βιβλιαράκια, οι παλιές όπερες, τα σαχλά ρεφρέν, οι απλοικοί σκοποί.  Ονειρευόμουν σταυροφορίες, ταξίδια εξερευνητών που χάνονται τα ίχνη τους, δημοκρατίες στο πουθενά, θρησκευτικούς πολέμους που δε ξέσπασαν επαναστάσεις ηθών, μετακινήσεις φυλών και ηπείρων: σʼ όλα τα μάγια πίστευα.
Επινόησα το χρώμα των φωνηέντων! Α μαύρο, Ε λευκό, Ι κόκκινο, Ο γαλάζιο, ΟΥ πράσινο.- Καθόρισα τη μορφή και την κίνηση κάθε συμφώνου και καυχήθηκα πως με ένστικτους ρυθμούς ανακάλυψα έναν ποιητικό λόγο που κάποια μέρα θα είναι προσιτός σε όλες τις αισθήσεις. Τα δικαιώματα της μετάφρασης δικά μου. Στην αρχή ήταν μια άσκηση: κατέγραφα σιωπές, σκοτάδια. Αποτύπωνα το άφατο. Καθήλωνα ιλίγγους. […]

`

********************************************************

Πρόκειται για μια μουσική σύνθεση βασισμένη στο ποιητικό κείμενο του Αρθούρου Ρεμπώ στην μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη. Το 56 σέλιδο βιβλίο περιέχει αποσπάσματα του κειμένου, σημειώματα, φωτογραφικό υλικό και εικονογραφήσεις, καθώς και 2 cd διάρκειας 80΄ λεπτών το καθένα. Το πρώτο είναι ορχηστρικό και στο δεύτερο υπάρχει παράλληλα με την μουσική η αφήγηση ολόκληρου του ποιητικού κειμένου του Αρθούρου Ρεμπώ. Το κείμενο διαβάζει ο Γιώργος Χριστιανάκης και τα έμμετρα ποιήματα ο Γιάννης Αγγελάκας.

`

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Cd 1 Ορχηστρικό – Cd 2 Αφήγηση (τα ίδια όπως το cd1 αλλά με αφήγηση)

01 Άλλοτε…
02 Λευκό γαλάζιο

03 Πρόγονος

04 Αίμα κακό

05 Παιδάκι ακόμα

06 Οι λευκοί αποβιβἀζονται
07 Πάθος
08 Η τιμωρία

09 Ιντερμέδιο

10 Νύχτα κόλασης

11 Παραισθήσεις

12 Παραλήρημα Α

13 Παραλήρημα Β

14 Παραλήρημα Γ

15 Αλχημεία του λόγου

16 Πείνα

17 Το ανέφικτο

18 Ανθρώπινη εργασία

19 Πρωινό

20 Αποχαιρετισμός

`

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας – βιολί, βιόλα, Μιχάλης Βρέττας: βιολί, Σοφία Ευκλείδου: τσέλο, Νίκος Βελιώτης: τσέλο, Μπάμπης Παπαδόπουλος: κιθάρες, Βασίλης Μπαχαρίδης: τύμπανα, κρουστά, Vlastur: μπάσο, Γιώργης Ξυλούρης: λύρα, Γιώργος Αβραμίδης: τρομπέτα και ο Γιώργος Χριστιανάκης: πιάνο, πλήκτρα, κιθάρες, μπάσο, κρουστά.