ΑΚΟΥΣΤΕ το ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη, «Τα πουλια»:

Η Σοφία Καμαγιάννη, δημιουργός με πολύ αξιόλογη παρουσία στο χώρο της πειραματικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής, καθώς και της μουσικής για θέατρο, στο δίσκο της «Στων άστρων την άλω» μελοποιεί κι αυτή με τη σειρά της Έλληνες ποιητές: Κική Δημουλά, Νίκο Εγγονόπουλο, Διονύση Καρατζά, Κώστα Καρυωτάκη, Ποθητού Μπάικα, Κωστή Παλαμά, Μαρία Πολυδούρη και Γιώργου Σαραντάρη. Αξιοπρόσεκτη εργασία με μια δεμένη ακουστική ορχήστρα (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιντσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο) αλλά και με ηλεκτρονικά samples συνδυαζόμενα με φυσικά όργανα (στην απαγγελία της Δημουλά στο καταληκτήριο μελοποιημένο ποίημα) και ερμηνείες από τη Δώρα Πετρίδου, την Άννη Ονουφρίου και τον Ηλία Βαμβακούση ενώ συμμετέχει και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης. Επιλογή δύσκολων ποιημάτων ως προς τη μελοποίηση, η οποία θυμίζει τεχνοτροπία από την Λένα Πλάτωνος (με φυσικό ήχο) και την Μαρία Βουμβάκη, φανερώνοντας μια ελπιδοφόρα συνθέτρια, οι μελωδίες της οποίας, στέκουν και αυτόνομα. Σε ορισμένα δε τραγούδια η προσπάθεια της να «πατήσει» πάνω στους στίχους, άφησε σε δευτερο πλάνο, δηλαδή, αδίκησε, την εμπνευσμένη μελωδία. Η έκδοση του δίσκου είναι δίγλωσση, τις μεταφράσεις στα αγγλικά έχει κάνει ο Γιάννης Γκούμας.

***

Τραγούδια:
1 ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ – Δώρα Πετρίδη
2 ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ (ο θάνατος) – Αννη Ονουφρίου
3 ΙΣΩΣ – Σοφία Καραγιάννη
4 ΣΚΙΕΣ Τ’ ΑΟΡΑΤΟΥ – Δώρα Πετρίδη, Ηλίας Βαμβακούσης
5 ΤΟ ΒΡΑΔΥ – Αννη Ονουφρίου
6 Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – Δώρα Πετρίδη
7 Ο ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ – Αιμίλιος Χειλάκης
8 ΔΥΟ ΜΑΤΙΑ – Δώρα Πετρίδη
9 ΕΥΓΕΝΕΙΑ – Ηλίας Βαμβακούσης
10 ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ (Ορχηστρικό)
11 ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ – Δώρα Πετρίδη
12 ΣΑΝ…(σόλο πιάνο)
13 ΤΟ ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΟΝ ή –

 

 
Περισσότερες πληροφορίες για τον δίσκο ΕΔΩ:
http://www.64millimetres.com/gr/astrwn/poems_gr.swf

 

****************

Η Σοφία Καμαγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο (Εθνικό Ωδείο), θεωρητικά, κλασσικά κρουστά, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και σύγχρονη σύνθεση (MMus,Goldsmiths College – University of Londοn).

Σύγχρονη σύνθεση επίσης με τον C.Landini (Piacenza 2004, σεμινάριο).Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και της αρέσει να συνεργάζεται και να πειραματίζεται με καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα έργα της σε συνδυασμό με ακουστικά όργανα και ασχολείται και με τον αυτοσχεδιασμό. Το 2003 παρουσίασε το έργο Rabila Co, μουσική παράσταση πολυμέσων (σύγχρονη μουσική, λόγος, εικόνα, χορός) πάνω σε μια δική της ιδέα (θέατρο Επίκεντρο-Πάτρα και θέατρο Χοροροές-Αθήνα) και το 2006 το πειραματικό πολύτεχνο έργο «ΜΕΣΑ στο μέσα» (για ηθοποιό, 2 μουσικούς, βίντεο και ηχογραφημένο υλικό, θέατρο Σημείο και θέατρο Φούρνος-Αθήνα). Επίσης, στα πλαίσια της Πάτρας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006, συμμετείχε συνθετικά και ερμηνευτικά στη μουσική παράσταση «The Storytelling Project» με καλλιτεχνικό σχήμα του σωματείου ΣΠΙΖΑ, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.
Εργα της μουσικής δωματίου και ηλεκτροακουστικά έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, την Αγγλία (Λονδίνο),την Ιταλία (Val Tidone, Piacenza), την Ολλανδία (Αμστερνταμ) και τις ΗΠΑ (2006, διεθνές φεστιβάλ ηλεκτροακουστικής μουσικής γυναικών). Το 2004 συμμετείχε στα εργαστήρια συνθετών του Μεγάρου Μουσικής. Εχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσικά σύνολα (Καμεράτα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Kreutzer Quartet, L’Αnima, Κρούσσις, κ.ά.)και σολίστες.

Εχει γράψει τραγούδια, μουσική για 10 θεατρικές παραστάσεις, για 2 ταινίες μικρού μήκους (Φεστιβάλ Δράμας 2004) και για ένα video art φιλμ (Φεστιβάλ Μηδέν 2007). Το 1999 παρουσίασε την πρώτη δισκογραφική δουλειά της με τον τίτλο “Η Αποβάθρα” (οργανική μουσική). Το 2004 συμμετείχε στη δισκογραφική παραγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών «Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ»-19 συνθέτες μελοποιούν K. Παλαμά. Την περίοδο 1992-2000 συμμετείχε με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό(Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιαπωνία) στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών, της οποίας υπήρξε μέλος και έχει ενορχηστρώσει πολλά έργα ελληνικής μουσικής γι αυτήν.
Εχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση). Εχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με ερμηνευτές σε συναυλίες για πιάνο και φωνή κυρίως με ελληνικό ρεπερτόριο. Την περίοδο 2003-2007 ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, όπου μαζί με τη Δώρα Παναγοπούλου παρουσίαζαν την εκπομπή «21ος -Τάσεις και Πειραματισμοί)».

Από το 2005 είναι υπεύθυνη παρουσίασης στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Ειδικότερα το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε ομαδικές δράσεις μουσικής έκφρασης. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Leeds (ΜΑ, Mathematical Education)