[author]Του Νίκου Βουτυρόπουλου [/author]
Καταλήψεις. Απεργίες. Διαδηλώσεις. Αποχές. Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα! Διαμαρτύρεσαι για όσα πρεσβεύεις. Είσαι παράλογος και δεν το ξέρεις. Η σημερινή κατάντια στην Ελλάδα ξεκινά από την άγνοιά σου. Θέλεις να έχεις, χωρίς να μπορείς να δώσεις. Με ένα πτυχίο – ας πούμε – αξιώνεις θέση εργασίας, δεν την έχεις και σου φταίει το σύμπαν. Πόσοι γνωρίζουν πραγματικά τη δουλειά τους και δουλεύουν στην Ελλάδα; Ομολογουμένως λίγοι. Οι άλλοι απεργούν. Για τη σύνταξή τους που δεν ξέρουν καν αν ζουν ως τότε, για να την πάρουν. Αλλά ποιος διαμαρτύρεται για το χάλι της Εθνικής Οδού; Ζωτικό θέμα. Εκατόμβη θυμάτων. Οι εργολάβοι και τα γραφεία κηδειών κάνουν χρυσές δουλειές. Εμπόριο χωρίς όριο. Όμως οι καταλήψεις δημοσίων κτηρίων συνεχίζονται. Μόδα πια να γίνεσαι αντιπαραγωγικός δίχως συγκεκριμένη πρόταση. Η Ελλάδα δεν παράγει, μόνο εισάγει, γιατί ο έλληνας δεν δουλεύει. Και όχι μόνο αυτό. Απεργεί, δηλαδή δεν δουλεύει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας που δεν δουλεύουν οι άλλοι. Η χώρα είναι γεμάτη πτυχιούχους που ροκανίζουν τη σύνταξη των γονιών τους. Η επαρχία εντελώς παρατημένη. Το παραεμπόριο στις δόξες του. Και το μέλλον προμηνύεται λαμπρό!
**********************
Ο Νίκος Βουτυρόπουλος σπούδασε Φιλολογία και Αρχαιολογία και είναι Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει ποιητικά βιβλία και έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο.











Ακούς εκεί, με ένα πτυχίο θέλουν και δουλειά, τα ρεμάλια. Αμ οι άλλοι που απεργούν γιατί θέλουν σύνταξη; Δεν ψοφάνε καλύτερα, να σώσουμε και τα ασφαλιστικά μας ταμεία;
Προβλημάτισε και εμένα αυτό το σημείο του κειμένου. Νομίζω πως ο κος Βουτυρόπουλος, αν θέλει, μπορεί να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
«Θέλεις να έχεις, χωρίς να μπορείς να δώσεις. Με ένα πτυχίο – ας πούμε – αξιώνεις θέση εργασίας, δεν την έχεις και σου φταίει το σύμπαν.»
“Η Ελλάδα δεν παράγει, μόνο εισάγει, γιατί ο έλληνας δεν δουλεύει. ”
Ας το χαρακτηρισω ποιητικο, υπερβολικο και ας προσπαθησω να το ….επισκευασω.
Επι 40 ετη η Ελλάδα δεν παράγει και εξαγει αρκετα,αλλα εισάγει περισσοτερα απ’ οσα εξαγει.
“…Με ένα πτυχίο – ας πούμε – αξιώνεις θέση εργασίας, δεν την έχεις και σου φταίει το σύμπαν..”
Ολα τα κομματα ηδη απο το 1950, υποσχονταν δουλεια σε ολους, εφοσον ειχαν γεννηθει και απλως υπηρχαν,αναλογα με την πολιτικη τους τοποθετηση η εκλογικη ψηφο της οικογενειας, μεσω ενος συστηματος κομματαρχωνη . Και αν ειχες παρει ενα πτυχιο, λ.χ. της Παντειου, ησουν…. μορφωμενος, ειχες καλυτερη μοιρα σε ενα γραφειο του Δημοσιου. Για τους αριστερους και τους αποκληρους βοηθησε η φυγη των ηττημενων και η μεταναστευση στο εξωτερικο σχεδον 1 εκατ. Εως το 1974 υπηρχε σημαντικη δυσκολια αν ησουν εσυ η η οκογενεια σου αριστερος. Μετα το 1981, διοριζοταν στο Δημοσιο -κυριως- οποιος δεν ηταν δεξιος.
Το 1973 απο τους 100.000 αποφοιτους 6-ταξιου γυμνασιου συμμετειχαν μονον 55.000 στις εισαγωγικες εξετασεις για 13.000 θεσεις (ποσοστο εισαγομενων 25%).
Εως το 2010 φθασαμε να εισαγεται το 80% των υποψηφιων!!!
Μερικες παρατηρησεις για την καλη και την… κακη εκπαιδευση
Εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση Ε.Παπανουτσου 1964-1980
Εκπαιδευτικη αντιμεταρρυθμιση 1981-2012 (διπλασια διαρκεια)
Απαιτουνται 2(δημοτικο) +6(γυμνασιο+λυκειο) = 8 ετη για να εφαρμοσθουν ξανα εισαγωγικες εξετασεις με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας επι παντος επιστητου , αφου πρωτα αλλαξει η πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια εκπαιδευση απο την 5η δημοτικου.(+ 2ετη επιπλεον).
Βασικη παραδοχη συστηματος εκπαιδευσης : η βελτιστη εκπαιδευση εκαστου/ης αναλογα με τις δεξιοτητες/ενδιαφερον/προσπαθεια και -επ ουδενι- η καλυτερη εκπαιδευση για ολους, ασχετα με το ατομικο, οικογενειακο η κοινωνικο φανατασιακο δηλ. επειδη το επιθυμουν, ασχετα αν δυνανται η οχι.
Πρεπει να αντιμετωπισθει αμεσως, ο περιορισμος και λιγοτερο η σπανιοτητα ειδικοτητων,με ρυθμιση του πληθους εισαγομενων(λ.χ. αντι του ιδιου πληθους νηπιαγωγων και δασκαλων η σχεση να γινει 1/3).
Να ληθουν δεδομενα οπως:
-σε πολλες σχολες οι αποφοιτοι ειναι ως και 30% των εισαγομενων
-η οικονομικη κριση, η υφεση, οι αξονες τυχον αναπτυξης
-στις “ευγενεις σχολες” οι αποφοιτοι ειναι τουλαχιστον τριπλασιοι των απαιτουμενων
Ομως γρηγορα, γιατι μετα 10 ετη , μολις που προλαβαινουμε πριν την συνταξη τους τελευταιους δασκαλους και καθηγητες ολων των βαθμιδων που ηταν ευγενη προιοντα της Εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση Ε.Παπανουτσου!!!!
Η Ελλάδα εξάγει κυρίως φοιτητές, βλέπε Ρουμανία και Σερβία, πολλοί από αυτούς παίρνουν πτυχίο απλά πληρώνοντας, μετά γράφονται σε κάποια Κλαδική, για να βρουν δουλειά. Να τα λέμε κι αυτά. Όπως και ότι ο τόπος γέμισε με άσχετους γιατρούς και μηχανικούς. Υπερβολικά είναι αυτά;
Το να θεωρείς ως υπεύθυνο για την έλλειψη παραγωγικής βάσης τον ίδιο τον εργαζόμενο δείχνει σοβαρή άγνοια βασικών αρχών πολιτικής οικονομίας. Ο έλληνας εργαζόμενος σύμφωνα με όλες τις στατιστικές της Ευρ. Ένωσης εργάζεται περισσότερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τώρα, αν διαδοχικές κυβερνήσεις – με την αγαθή συνέργεια της ΕΕ – επέλεξαν να αποβιομηχανίσουν τη χώρα, να αποσαθρώσουν τις παραγωγικές της δυνατότητες, και να εισάγουν τις πελατειακές σχέσεις ως μέσο διαιώνισης της πολιτικής εξουσίας τους, ε, δεν νομίζω ότι γι’ αυτό φταίνε οι απεργίες και η δήθεν “τεμπελιά”. Η έμφαση στις εισαγωγές, η έλλειψη παραγωγικότητας και ο παρασιτικός κρατικός μηχανισμός είναι κλασικά χαρακτηριστικά μιας χώρας της ημι-περιφέρειας που καλείται να υπηρετεί τις εξαγωγές του κέντρου / Βορρά καθώς και τα συμφέροντα της δικής της παρασιτικής αστικής τάξης.
Το κείμενο είναι φτηνός ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, λίγη γκρίνια για τις απεργίες, λίγη γκρίνια για την εθνική οδό, βάλε και λίγο παραεμπόριο, και έτοιμη η αντιδραστική σούπα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά είναι και εκπαιδευτικός ο υπογράφων, λίγος σεβασμός προς τους χιλιάδες απλήρωτους και αδιόριστους ωρομίσθιους και αναπληρωτές συναδέλφους του που αγωνίζονται να βιοποριστούν στο όριο της φτώχειας δεν θα έβλαπτε. Αλλά ξέχασα, τεμπέληδες κι αυτοί.
Παραγωγική βάση είναι ο εργαζόμενος. Ποιος είναι άσχετος; Οι δημοσιογραφικές αηδίες που παραθέτεις, δεν είναι άλλο από τα φούμαρα της συνομωσιολογίας, καραμέλα επικαιρότητας, του στιλ ποτέ δεν φταίμε εμείς αλλά οι άλλοι. Όταν από τον υδραυλικό ως τον οδοντίατρο, το μεγαλύτερο ποσοστό παράγει κακοτεχνίες, φταίει η ΕΕ; Όταν οι επιχειρηματίες καταπίναν τα πακέτα Ντελόρ και αγοράζαν ακίνητα, αντί να τα επενδύσουν στην επιχείρησή τους, φταίει ο Βορράς; Και ο καθείς που ξόδεψε περιουσίες σε φροντιστήρια, για να σπουδάσει το παιδί του, που έγινε μαιτρ στο τάβλι και στην αντιγραφή, αντί να ξεστραβωθεί, φταίει η παρασιτική αστική τάξη; Λαϊκισμός πάλι;
Επειδη εχω διατελεσει και καθηγητης, ας κανουμε μια μικρη επαναληψη :
“Βασικη παραδοχη του συστηματος εκπαιδευσης : η βελτιστη εκπαιδευση εκαστου/ης αναλογα με τις δεξιοτητες/ενδιαφερον/προσπαθεια και -επ ουδενι- η καλυτερη εκπαιδευση για ολους, ασχετα με το ατομικο, οικογενειακο η κοινωνικο φαντασιακο, δηλ. επειδη το επιθυμουν, ασχετα αν δυνανται η οχι.”
Τι θελουμε τελικα;
Θελουμε μια ευτυχισμενη κομμωτρια, εναν γελαστο τορναδορο, εναν νεο αγροτη με ωραια και γευστικα προιοντα σε θερμοκηπιο, ενω στην διπλανη επιχειρηση θα ανθιζουν τα πιο ευωδιαστα κοκκινα τραιανταφυλλα, που με παθος η αγαπη θα προσφερουμε στις καλες μας,…
η θελουμε ενω
“Το 1973 απο τους 100.000 αποφοιτους 6-ταξιου γυμνασιου συμμετειχαν μονον 55.000 στις εισαγωγικες εξετασεις για 13.000 θεσεις (ποσοστο εισαγομενων 25%).
Εως το 2010 φθασαμε να εισαγεται το 80% των υποψηφιων!!!”
να διαιωνησουμε την τραγικη κατασταση με 8χρονες σπουδες λ.χ. μηχανικων στην Ιταλια απο “επανασταστες” του γλυκου νερου-που το χρυσο μου δεν μπηκε για μερικες μοναδες – και μετα σε ολες τις Βαλκανικες χωρες;
Ηδη τα τελευταια 8 ετη τα 2/3 των νεων αποφοιτοιτων ‘ευγενων ειδικοτητων” (μηχανικοι, ιατροι, δικηγοροι,…) ειναι στα αζητητα, “παιζοντας καθυστερηση” με μεταπτυχιακα, ετεροαπασχουμενοι η μεταναστευοντας,….
ΑΦ, σχετικα πτωχος (χρηματικα) και …χαζος διπλ. Μηχανικος ΕΜΠ (1980)
Καλησπέρα.
Είναι ωραία τα κείμενα που γράφω και ύστερα τα κοιτώ βλέποντας όλους και όλα, εκτός από εμένα, στη θλιβερή τους κίνηση. Ξεδίνω βρε αδελφέ. Ή μήπως είμαι και εγώ εκεί μέσα ανεστραμμένο είδωλο;
Άμα βάζω κατάληψη, απεργία, αποχή, διαδήλωση, διαμαρτυρία , δουλειά, παραγωγή, σύνταξη, πτυχίο και το μέλλον σε μια παράγραφο και φτιάχνω μια παράγραφο μόνο ζόρια
και διαολοστέλματα για τα ερχόμενα ή που ξεδίνω ή νύχτωσα μακριά και σιχτιρίζω.
Ανάλογα βέβαια και με τις αντοχές του καθένα. Θέλει γυμναστική το πράμα όπως και να το δεις. Θέλει να έχεις ΦΥΣΙΚΉ κατάσταση και ομαδικό πνεύμα, όχι μια μπάλα μόνος σου αγκαζέ. Αρένα το ποιείν
όπως λέγαν οι σχολιαστές πριν χρόνια, με τη καλή έννοια.
Χωρίς Παρεξήγηση και με ευχές για τις μέρες που έρχονται σε όλους.
ομιζω λογοτεχνικα το τεκμηριωνω λιγο καλυτερα:
Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
“…Οι Ευρωπαίοι δεν είχαν καταλάβει με ποιους είχαν να κάνουν. Οι Έλληνες είχαν κλέψει το φοινικικό αλφάβητο, το οποίο γνώρισαν καθώς ταξίδευαν στα τέλη του 9ου π.Χ. αιώνα στην ανατολική Μεσόγειο και είχαν δημιουργήσει το ελληνικό εδώ και 27 αιώνες(κατά μία ρήση που αποδίδεται στον P. Picasso “Οι χαζοί αντιγράφουν οι μεγαλοφυΐες κλέβουνʼ). Είχαν φθάσει μέχρι την Ινδία με τον Μ. Αλέξανδρο…..Έπαιρναν εργολαβικά την είσπραξη φόρων από τους Τούρκους και τους διπλασίαζαν (οι κοτζαμπάσηδες). Ο ιστορικός Οικονόμου μας λέει: “Κατά τα τελευταία προ της Επαναστάσεως έτη …..η καλλιεργημένη έκτασις η οποία ανήκε εις τους Τούρκους και εις το Τουρκικόν Δημόσιον μόλις έφθανε τα 6.368.720 στρέμματα έναντι 9.521.200 στρέμματα πού ανήκαν στούς Έλληνεςʼ Πολλές φορές η φτωχολογιά ζήταγε την βοήθεια των Τούρκων για να γλυτώσει από τους Κοτζαμπάσηδες….
Έτσι, όταν το νέο ελληνικό κράτος άρχιζε να διανύει την εφηβική του ηλικία, οι άνθρωποι της εξουσίας ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Κατηγορούσαμε τους πολιτικούς, αλλά αυτό … ήταν άδικο: έπαιρναν μόνον 2 έως 4% ως προμήθεια και είχαν και προεκλογικές δαπάνες οι άνθρωποι. Όμως, μέσω των κομματικών μηχανισμών, αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι με φαινομενικά χαμηλότερους μισθούς από αυτούς του ιδιωτικού τομέα και από τα εισοδήματα αρκετών ελεύθερων επαγγελματιών είχαν σπίτι με κήπο στα ακριβά Β προάστια , συνήθως στους πρόποδες της Πεντέλης ή της Πάρνηθας, σπίτι στο χωριό ή/και εξοχικό, ακριβό αυτοκίνητο (το καλό), ενώ η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών αντίστοιχης ειδικότητας ζούσαν σε σπίτι 120 τετραγωνικά σε πολυκατοικία.
Γενικά, ανέκαθεν στην χώρα είχε αναπτυχθεί η ευρεία έννοια του συνεταιρισμού, της κοινοκτημοσύνης, τελικά απέναντι στην δημόσια περιουσία. Ας θυμηθούμε τις καταπατήσεις δημόσιας γης που εξασφάλισαν στους Αρβανίτες και άλλους καταπατητές την ιδιοκτησία της μέσω χρησικτησίας και, στη συνέχεια, μόνιμα εισοδήματα πουλώντας -δια μεσαζόντων- παραθαλάσσια οικόπεδα με δόσεις Οι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, δημόσιοι υπάλληλοι – και όχι μόνον- δημοτικοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές , μέλη αγροτικών συνεταιρισμών έλεγαν στους υποψήφιους συνεταίρους: “Έχουμε (πληθυντικός) αυτήν την δουλειάʼ (μελέτη, έργο, προμήθεια) . Το ποσοστό τους κυμαινόταν από 50% (οι θρασύτατοι), 30%, 20%, έως 10% (οι πιο τίμιοι). Ανάλογα με την ανάγκη του προμηθευτή, το περιθώριο κέρδους, την επιθυμία κατάληψης δεσπόζουσας θέσης στον συγκεκριμένο τομέα, την περιοχή ή αυτή την δημόσια υπηρεσία κ.λ.π. κλεινόταν η δουλειά πάντα και με την βοήθεια των βοηθητικών ατομικών επιχειρήσεων ή/και εταιρειών –“βιτρίναʼ που εναλλάσσονταν ως ανάδοχοι για συσκότιση της πραγματικότητας.
Αυτή ήταν τελικά η ανάπτυξη, δανειζόμαστε για να διαχυθεί το προϊόν της ανάπτυξης σε μεγάλη μερίδα συνένοχων, ενώ οι υπόλοιποι περίμεναν με την σειρά τους να ωφεληθούν κι αυτοί, με κάποιο τρόπο. Δικαίως λοιπόν οι ευρωπαίοι αναλυτές το 2010 μας κατηγορούσαν ότι ʽοι Έλληνες πολιτικοί δεν βλέπουν το δημόσιο χρέος ως χρέος αλλά ως εθνικό εισόδημαʼ. Ενώ αυτοί –πλήν ελάχιστων εξαιρέσεων- ήταν …ψιλικατζήδες. Οι…. χαζοί Άγγλοι πολιτικοί στέγαζαν τον ερωτά τους , δηλ. πλήρωναν το ενοίκιο της ερωτικής τους φωλιάς με τον καλό τους με κρατικά χρήματα ( δηλ. ετησίως 8400 έως 12000 £), ενώ οι Γάλλοι έβαζαν στην μισθοδοσία –αργομισθία την ερωμένη τους σε μεγάλη ημικρατική εταιρεία. Οποία κατάντια!….”
http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html
Γηράσκω αεί διδασκόμενος !!!!!!!!!!!!
Δείγμα γραφής επικαίρων, από μάχιμο εκπαιδευτικό:
http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4776833
Επιτέλους ας τελειώσει η συνωμοσιολογία. Προφανώς και φταίνε οι έλληνες εργάτες και φοιτητές διότι είναι τεμπελχανάδες και είναι άμεσα υπαίτιοι για τη μακροοικονομική αστάθεια της ευρωζώνης.
Η λύση είναι μία. Είναι απαραίτητο οι έλληνες να πλερώσουν –με μετρητά κατα προτίμηση- το κατα κεφαλήν δημόσιο χρέος (ολάκαιρο). Όσοι δεν πλερώσουν εξορία και φυλακή σε χώρες του βορρά να φτιάχνουν έπιπλα ΙΚΕΑ.
“Η Ελλάδα δεν παράγει, μόνο εισάγει, γιατί ο έλληνας δεν δουλεύει.”
κ. Βουτυρόπουλε, αυτός ο αφορισμός, έτσι όπως αναπαράγεται από την πλειονότητα των δημοσιογράφων σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο κοινότυπα στερεότυπα που έχω ακούσει και έχω κουραστεί ειλικρινά να ακούω..
ολόκληρο το κείμενό σας , ενώ νομίζω ότι είναι γραμμένο με τις καλύτερες προθέσεις ,τελικά ξεχνάει να ασχοληθεί με μια λεπτομέρεια, ότι όλοι αυτοί για τους οποίους μιλάτε είναι άνθρωποι που καλώς ή κακώς- κακώς αν θέλετε την άποψή μου- εξασφάλισαν μια θέση με τον αναξιοκρατικό τρόπο που η πολιτεία τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν. . Η ίδια πολιτεία τώρα τους πετάει έξω .. μπορεί να μην είχαν το ηθικό ανάστημα να αναζητήσουν τον αξιοκρατικό τρόπο για το διορισμό τους..
αυτό τι σημαίνει; ότι πρέπει τώρα εμείς να τρίβουμε τα χέρια που χάνουν τις δουλειές τους ;
δεν καταλαβαίνω αυτήν τη λογική …
κι αρνούμαι να πιστέψω ότι είμαστε όλοι ίδιοι..
Αυτό καταλάβατε κυρία μου; Φταίει για όλα το σύστημα λοιπόν; Κι αυτό δεν είναι κοινότυπο, μπα καθόλου… Για την ατομική ευθύνη μίλησα, και για την αναντιστοιχία λόγων και έργων, από όπου προέρχεται και η ατιμωρησία. Ποιος τρίβει τα χέρια του; Όσοι πρόλαβαν να βγάλουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία, να κάνουν οφ σορ εταιρείες, να πάρουν επιχορηγήσεις και να αγοράσουν τζιπ πολλών χιλιάδων ευρώ, να ζητιανέψουν θέσεις, να λαδώσουν εφοριακούς… Δεν ήταν λίγοι αυτοί, το αντίθετο μάλιστα.
Αθάνατε Τουρκορωμιέ !!!!!!!!!!!!!!
Πάντα θα σε ενοχλούν κάποιοι…………..
Βουτηρόπουλοι .
Το κείμενο αυτό φαίνεται πως ενοχλεί γιατί δεν στηρίζεται στη λογική της εύκολης στοχοποίησης κάποιων και της εξίσου εύκολης θυματοποίησης της πάρτης μας.
Κι αν το “σύστημα” τελικά φταίει για όλα, το σύστημα δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς η πλειοψηφία, σιωπηλά ή κραυγαλέα, να το υποστηρίζει.
Χωρίς αυτοκριτική, η κριτική δεν πιάνει ποτέ τόπο. Και μόνο με την αυτοκριτική (ατομική και συλλογική) μπορεί να φτάσει ένα άτομο ή μια συλλογικότητα στην υπέρβαση και την υπευθυνότητα. Κι αν έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ας μην το χάσουμε υφαρπάζοντάς το απο άλλους. Γιατί και το δίκιο, πρέπει δίκαια να κερδηθεί.
Υ. Γ. Προφανώς, η κριτική αυτή του κ. Βουτυρόπουλου θίγει κάποια κακώς κείμενα της κοινωνίας μας. Κατα τη γνώμη μου όμως, δεν καταδικάζει κανέναν. Απλά μας κινεί προς ωρίμανση και αυτογνωσία…
Έχετε δίκιο. Άλλωστε το κείμενο καθαυτό είναι απόδειξη πως οι έλληνες δεν δουλεύουν. Αλλά ως εδώ! Πάμε ρε εργατιά, ρεβυθι το ρεβυθι:
http://demonocracy.info/infographics/eu/debt_greek/debt_greek.html
Η ρωμαϊκή κληρονομιά!
Είναι κι αυτοί τουρκορωμηοι:
http://www.spiegel.de/international/germany/economic-historian-germany-was-biggest-debt-transgressor-of-20th-century-a-769703.html
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63739584
http://www.guardian.co.uk/business/2012/dec/05/eu-knew-greece-figures-fiddled
Από τη μία η ψυχολογία του έλληνα σήμερα είναι τυπική της βιασμένης γυναίκας που καταλήγει στο «εγώ το προκάλεσα». Και τότε έρχονται οι φαρισαίοι παντογνώστες. Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με πολυσύνθετο φαινόμενο, μία είναι η μεταβλητή: τα κακά γονίδια της τεμπελιάς και της διαφθοράς.
Και ναι, υπάρχει και το άλλο άκρο, δυστυχώς.
Με συμπάθεια,
Τεμπελοϊσπανοαρβανιτορωμαίος
Βουτυρόπουλε δώσε πόνο στον βλαχομπαρόκ νεόπλουτο τουρκορωμιό που ζούσε με τα δανεικά, που έπαιρνε πτυχίο και θεωρούσε πως δικαιούται μια θέση καλοπληρωμένη στο δημόσιο, που έπαιρνε διακοποδάνεια για τα νησιά Πουκέ και κατασκευαστικά για το διώροφο εξοχικό παρά θιν αλός.
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους και η Κλειώ τώρα κρατάει τα κλειδιά για την πόρτα που οδηγεί στο μέλλον και στη κοινωνία της λιτής ευτυχίας.
Αγνόησε τους “ευαίσθητους” της πλάκας, αυτοί νομίζουν πως η ιστορία γράφεται με “ένα νόμο κι ένα άρθρο”, μόνο που δεν ξέρουν ότι η εποχή των στρατοδικείων και των λαϊκών δικαστηρίων πέρασε και πως το τρίτο κύμα στην ιστορία της ανθρωπότητας (μετά την ύλη και τη γνώση), η πληροφορία τους έχει πάρει αμπάριζα κι απλώνει τον τραχανά της σε λειμώνες μαγικούς.
Ηρεμήστε κυρία μου, τα παράπονά σας αλλού! Ετικέτες δε μοίρασα ούτε ισοπέδωσα τίποτα, πολύ περισσότερο δεν βάφτισα. Επαναλαμβάνω γιατί δεν φαίνεται να καταλαβαίνετε: υπάρχει προσωπική ευθύνη για το χάλι που επικρατεί στον τόπο μας. Κι αυτό δεν καθόλου αιρετικό. Εύκολο είναι να αποφεύγεις τις ευθύνες, κι αυτό είναι κάτι που μαθαίνει τέλεια ο έλληνας από μικρός. Πόσες φορές στην τυπική και κουραστική παρατήρηση μες την τάξη για ησυχία, δεν ακούγεται η τυπική απάντηση: μα κι άλλοι κάνουν φασαρία. Το ίδιο ακριβώς σε αναίσχυντο βαθμό κρύβεται και πίσω από τη φράση : “μαζί τα φάγαμε”. Αφήστε λοιπόν τις προσωπικές αιχμές. Όταν το μπάχαλο έχει γενικευτεί, ενοχλούν οι δικές μου γενικεύσεις;
Λυπάμαι κ. Βουτυρόπουλε που η απάντησή σας φαίνεται πως δεν απευθύνεται πουθενά καθώς το σχόλιό μου σβήστηκε.. ειλικρινά λυπάμαι …
φαίνεται πως συμφωνούμε τελικά..
δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείτε πως σας επιτίθεμαι..
νομίζω πως μίλησα με ευγένεια και απλά διατύπωσα τη γνώμη μου με παρρησία..
Πολλες ευχες για δημιουργικο 2013 (κατι λιγο) και επ’ αυτου να περιμενω περισσοτερα το 2014.
Δημιουργικοτητα, ομως χωρις οιμωγες και παλιμπαιδισμους.
Με υγεια, χιουμορ, αυτοσαρκασμο.
Για το 2013; Ψευδής συλλογικότητα. Όπως άλλοτε. Τι ν’ αλλάξει άλλωστε; Η μετα-βυζαντινή περίοδος διαρκεί.