15 Ιουνίου 1994. Πέρασαν 13 χρόνια. “Έτσι κατάφερα να ολοκληρώσω την τραυματισμένη από την παιδική μου ηλικία προσωπικότητα, καταλήγοντας να πουλώ “λαχεία στον ουρανό” και προκαλώντας το σεβασμό των νεωτέρων μου μιά και παρέμεινα ένας γνήσιος Έλληνας και Μεγάλος Ερωτικός”. Μ. Χατζιδάκις

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ
Τα εβδομαδιαία ραδιοφωνικά σχόλια του Μάνου Χατζιδάκι, την περίοδο που ήταν διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επανακυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ.
Ο Λαχειοπώλης τʼ Ουρανού και Ο αστερισμός της Παρθένου στη νεοελληνική ευαισθησία, Το πρόσωπο του Τέρατος κι ο φόβος μήπως το συνηθίσουμε, Τα Κόκκινα Παπούτσια και η τεχνική των σκοτεινών διαδρόμων, Οι λιποθυμίες των Άστρων που δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν κυβερνητικούς ανασχηματισμούς και το Εκμαγείο μέλλοντος χρόνου σχολιάζουν προβλήματα διαχρονικά και καταστάσεις επίκαιρες.
Ο Μάνος Χατζιδάκις ακούγεται και σε CD (με τρία σχόλια) που συμπεριλαμβάνεται στην καινούργια έκδοση.
Απόσπασμα από Αυτοβιογραφικό του:
‘…Και τώρα καταστάλαγμα του βίου μου μέχρις στιγμής είναι:
Α δ ι α φ ο ρ ώ για τη δόξα. Μέ φυλακίζει μες τα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.
Π ι σ τ ε ύ ω στο τραγούδι που αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων κι όχι σ’ αυτό που κολακεύει τις επιπόλαιες και βιαίως αποκτηθέντες συνήθειές μας.
Π ε ρ ι φ ρ ο ν ώ αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα, τους εύκολα “επώνυμους” πολιτικούς και καλλιτέχνες, τους εφησυχασμένους συνομήλικους, τη σκοτεινή και ύποπτη δημοσιογραφία καθώς και την κάθε λογής χυδαιότητα…”










Το έχω το βιβλίο – είναι τόσο συγκεκριμένη και προχωρημένη η σκέψη του Χατζιδάκι, που είναι άτοπο να σχολιάσω κάτι εγώ. Μόνο θα ‘θελα, σαν φόρο τιμής να γράφω εδώ ένα απόσπασμα από τον “Σείριο” της Αγαθής Δημητρούκα (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οδός Πανός)
Του χρόνου οι σκοτεινοί χωροφυλάκοι
στο κλέος της ζωής δεν νιώθουν χρέος
κι ο βασιλιάς, που εχάθη τελευταίος
σκυλιά κι ανθρώπους έχει αφήσει ράκη.
Το άλφα του Κυνός αργά θα σβήσει.
Το πιάνο πρέπει κάποιος να χορδίσει!
Kaλησπερα Σοφια,
Θα ηθελα πολυ να διβασω το βιβλιο του Χαζτιδακη “τα σχολια του τριτου”, δυστηχως ειναι εξαντλημενο, θα ηταν ευκολο να βγαλω φωτοτυπια το βιβλιο που εχεις με δικα μου εξοδα;
Θα το εκτιμουσα πολυ εαν μου εδινες αυτη την ευκαιρια να το διαβασω..
Με εκτιμηση
Πηγη Πλεσσα
O Χατζιδάκις, εκτός των άλλων, υπήρξε και ένας θαρραλέος. Πολύ πέρισσότερο μάλιστα από πολλούς εξ επαγγέλματος θαρραλέους συγχρόνους του. Την έβλεπε την ευτέλεια – και την τότε κι αυτήν που πλησίαζε με δρασκελιές…
Βολκώφ