
*
Οι Beatles πέθαναν ξημερώματα
κι από τότε τα παράθυρά σου δακρύζουν
τις αναμνήσεις μας
Το Imagine έπαψε να συγκινεί
το χάος μιας αναποδογυρισμένης βαρύτητας
Τα δακρυγόνα αποδείχτηκαν περιττά
στις μέρες των εθνικών μας λυγμών
Τα μυαλά μου τινάζονται στον αέρα
απρόθυμα
νʼ αναζητήσουν την τελευταία ηδονή
Ο δρόμος από τον Φρόιντ στον Μάρξ
μέσω Βίλχελμ Ράιχ είναι εξ ορισμού
αντεπαναστατικός του κερατά
καθώς η μάζα μεταλλασσόμενη συρρικνώνεται
παρά τις προβλέψεις
Ενώ τα πλάνα δράσης μας παραμένουν αδρανή και μετέωρα
Ταξίδι στην άκρη της νύχτας
στη Νανά και πάλι και πάντα
Ένα στολίδι δεν αρκεί να συγκολλήσει μια σπασμένη βιτρίνα
Ένα ερώτημα δεν ξορκίζει τραυματικές απορίες
Οι τονικές ατασθαλίες του Ντεμπισί δεν καλύπτουν τον κρότο ενός πιάνου
που πέφτει με πάταγο στο άδειο μνήμα.
Κι ύστερα πώς να σιωπήσεις στην ομορφιά όταν τα λόγια σου παίρνουν
οι καταρράκτες μιας νεροποντής το ίδιο ξαφνικής όσο κι ο θάνατος
Ενδόμυχα να εποπτεύει τις ύποπτες αναχωρήσεις
την αναίτια τελική υποχώρηση στο σκαμμένο κορμί της
την ανάρμοστη περιφρόνηση του κάλλους
τις από στάσεις και τα σταθερά σημεία έκπτωσης.
Την αποκαθήλωση μετέωρης ζωής μετεωριτών.
Να σκέφτεσαι ερωτικά κάθε που καιροφυλακτεί η απουσία
Να ονειρεύεσαι τα ανάρμοστα ανεφάρμοστα και ανύπαρκτα τεχνάσματα
για να γυρίσεις πίσω το χρόνο
Τις αναθυμιάσεις των ζώων
την αναγκαστική απουσία ζωγράφων που κυριαρχούν τη στιγμή
τα μακριά της πόδια στην άσφαλτο, την αισθαντικότητα των προγόνων
το προπατορικό αμάρτημα σʼ ερωτικές αποστάσεις
Τα κορμιά να κρυφομιλούν στα όνειρα και τις φοβίες μας
βαθειά παραχωμένα στα στεγανά στενά της μνήμης.
Λάθος η συμφωνία που υπογράψαμε
Οι ψυχές υπολογίζουν σε χάδι ίδιας συχνότητας
Νεκρά τα μακριά μαλλιά της να στεφανώνουν τάφο
αγκυλωμένο το σώμα κι οι ψυχές μας
σκέτα οστά τα κρίνα των δακτύλων.
Ένα καινούριο άνθος θα λύσει τη μοναξιά για να μας περάσει
στην απέναντι όχθη. Δεν έπρεπε να δεχτείς.
Μια νύφη για το τέρας
Φορούσα το λευκό
κι έγινε μαύρο
καπέλο δανεικό και τα γυαλιά ηλίου
στο σκοτάδι
διέκρινα ένα σημάδι
το βλέμμα σου θαμπό και λαύρο.
Τεράστια ψεύτικα χταπόδια με τυλίγουν
μηχανισμοί της κίνησης σε βλάβη
στην άκρη της σκηνής ανάβει
το φως από ταινία τρόμου
Μικρόφωνα στη μέση ενός δρόμου
πλάνα μονταρισμένα λάθος
φθαρμένα σκηνικά ίδια η ζωή μου
ταυτότητες χειρόγραφα και πάθος
να χάνονται μαζί μου.
Άκρη και μέση απʼ την αρχή και πίσω πάντα
στας εκβολάς ετών σαράντα
ίδια εποχή εμείς οι cult με δίχως έργο
πουλόβερ ανγκορά ο Γουντ
λύνει τα μπόσικα του φρένου.
-Αλτ! φώναξαν σε μένα οι άλλοι
επί ποδός, ακροβατώ και πάλι
μόνος χαμένος στους συρμούς του τρένου.
Αν δεν κάνω λάθος κάπου έχουμε ξανασυναντηθεί
στη Νανά και πάλι και πάντα
Τελικά θα μου πείτε αυτό δεν είναι ζωή. Γνώμη σας και τη σέβομαι αλλά μη μου ζητάτε να την ασπαστώ. Γιατί μπορεί η μοναξιά κάποιες φορές να προσπερνά την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας σας τσουλώντας ένα τσέρκι ξεχασμένου ποδηλάτου όμως εσείς, όπως κι εγώ άλλωστε, το ʼχουμε χάσει, για καλά, το παιχνίδι. Γιατί παιχνίδι στις μέρες μας δεν υπάρχει. Το πολύ-πολύ να κολλήσετε στο τζάμι συνοικιακού καταστήματος Τραπέζης και να βγάλετε επιδεικτικά τη γλώσσα σας στον διευθυντή που ξεφυλλίζει ευπρεπώς τα χαρτιά του ώρα 7η πρωινή. Να χαμογελάσετε συγκαταβατικά στο διπλανό σας που φτάνει λαχανιασμένος και να καταχωνιάσετε στα κάτω συρτάρια την αηδία του χθεσινού απογεύματος. Μετά τι θα κάνετε; Θα μπείτε ή θα εξακολουθείτε να περιφέρεστε αναίτια έξω; Ύστερα κάθεστε και μου συζητάτε για όνειρα. Ποια όνειρα; Εκτός αν εννοείτε τις παρεκβάσεις μιας πραγματικότητας ή τους βιασμούς μιας αλήθειας.
Εδώ ακριβώς σημειώνουμε και τη λέξη «Άμλετ» διαβάζοντας συλλαβιστά από το τέλος προς την αρχή: «τέλ-μα», η βεβαιότητα μιας διαρκούς παρουσίας.
Τώρα πια δε μένει καμιά αμφιβολία πως το αύριο θα ʼναι τόσο συγγενές με το σήμερα όπως ήταν και το πέρσι με το προχθές. Η φορά των πραγμάτων αλλάζει. Αλλάζει; Εννέα ακριβώς. Μάλιστα, εννέα ακριβώς τα πτώματα του ναυ αγίου. Χιλιάδες οι νεκροί των εκ ρήξεων, δεκάδες οι τάφοι στα κοιμητήρια. Ναι, τελειώνω, όπου να ʼναι τελειώνω, άλλωστε δεν είχα καν αρχίσει, απλώς ξεκίνησα κάτι να λέω για κείνα τα χρόνια που μαζευόμασταν στην Αραχώβης για να χαζέψουμε τις πληγές και τα στήθη σου. Ήταν μεγάλα και τα λιμπιζόμαστε. Τώρα πάει, ʼπεσαν κι αυτά. Από δω και πέρα δε θα διεκδικήσουμε ξανά επαναστατικές θέσεις συμβούλων. Τα ακατοίκητα όνειρα δε στεγάζονται μισοτιμής σε νομιμοποιημένα αυθαίρετα
–Να με φωνάζετε Ανα στάσιμο.
–Της μάνας σου κοπρίτη που θα μας πεις απροσάρμοστους.
–Μʼ αγαπάς στʼ αλήθεια Δανάη;
Το θέατρο που έπαιζα καμιά φορά κατεδαφίστηκε, μπήκε στο σχέδιο. Αδήριτα δεμένο με το παρελθόν παραμένει το αβέβαιο μέλλον μας. Τα υπουργικά συμβούλια, όπως και τʼ αυτοκίνητα, είναι πάντοτε μαύρα, σαν τις ερπύστριες των μικροσκοπικών μικρόψυχων ερπετών. Παντρεύομαι συχνά τις Κυριακές στα πάρκα. Τέρμα το στήσιμο στου «Αμάραντου», η κομμωτριούλα το ʼσκασε με τη μαμά της σε άγνωστη κατεύθυνση. Επιμένεις παρόλα αυτά να μάθεις κρίκετ;
Αλήθεια αφού τα καταφέρατε μια χαρά, γιατί συνεχίζετε να μας παρακολουθείτε ακόμα;
Τριάντα τρανταχτά κι ανέγγιχτα χαμένα σε χίμαιρες χρόνια
[Νανά] πώς μπορεί το τέλος
να μη μετράει
σύμφωνα με τη θέλησή μας;
Γιάννης Ζέρβας, Τζούλια 2
Το να προσπαθείς να συλλάβεις τʼ ασύλληπτα κάτω από τις τσιμεντόπλακες των ρυθμικών βηματισμών ενός οδοστρωτήρα, μεταξύ κενού καινού, κοινού κενού και κενού κοινώς κοινού, όπου τα πάντα λέγονται και ταυτοχρόνως χάνονται ανείπωτα, είναι σα να περιμένεις τον έρωτα μιας Τζούλιας (μήνα Ιούλιο κατά Γιάννη Ζέρβα), σε πέραν της μιας εκδοχές, καθισμένος αναπαυτικά στο μεγάλο σαλόνι με τον πολυέλαιο και τʼ αμπαζούρ να φωτίζουν το βάθος.
Όμως τραγουδάω θα πει ακούω μουσική στο Τρίτο την ώρα που ενώνετε τα κορμιά σας στα δυο στα τέσσερα στα δεκάξι. Πονάω θα πει ανταμώνω τον κίνδυνο της αυτοκαταστροφής μου, στέκομαι στην ουρά για ένα δελτίο και παίζω στο φλάουτο την “αρκούδα καφέ” περιμένοντας την αυτοκτονία των κοριτσιών. Θυμάμαι, σημαίνει πως βρίσκω τυχαία στα απομεινάρια μιας εποχής πέντε τσαλακωμένα χειρόγραφα που ξαναζωντανεύουν το Βύρωνα, την Τραλλέων αυτούσια όπως τα χρόνια μας, την Ιζαμπό, το ταβερνάκι του μπάρμπα-Γιάννη με τα καρό τραπεζομάντιλα, τα λεωφορεία της Καισαριανής, μια ματωμένη Κυριακή έξω απʼ το Ναύπλιο, τις ανομολόγητες τύψεις σου, την ομολογημένη ανασφάλειά μου, τον Λένιν, τα “Γράμματα σʼ έναν νέο ποιητή”, την παλιά ΦΜΣ, το πιάνο, τα δάκρυά σου για την Ελένη, την αφόρητη θλίψη μου, τη ζήλια για έναν νεκρό, (και πώς να αναμετρηθείς με απόντες;), το σκοτεινό θάλαμο που εμφανίζαμε τον έρωτά μας.
Και ξέρετε πως δεν είναι η ψευτοκουλτούρα που μας ενώνει. Δεν είναι ο Μάλερ κοινός μας γνώριμος, δε συναντηθήκαμε ποτέ μας στα Κύθηρα. Μονάχα που κι εγώ τραγούδαγα φάλτσα τον Ερωτόκριτο και τον Σεβάχ το θαλασσινό την ώρα που ο Κωστής τράβαγε μαχαίρι. Κατέβαζα με τʼ ασανσέρ τα σκουπίδια μου την ώρα που η Κατερινιώ έφευγε μόνη. Κυκλοφορούσα γυμνός στο πλατύσκαλο όταν το αίμα έρρεε στη σκάλα υπηρεσίας, ενώ στο διπλανό διαμέρισμα ηχούσε το “Likeness of death”. Κι είναι απόψε που μοιάζουμε τόσο, αδιάφορο αν ο καθένας μας τράβηξε το δικό του δρόμο.
Οι γείτονες δε βγήκαν στο τελευταίο αντίο, κρυφοκοιτούσαν πίσω απʼ τις γρίλιες φοβισμένοι την αγριάδα της ώρας. Δε φιληθήκαμε σταυρωτά όταν αφήναμε τα κομμάτια μας στην γκαρσονιέρα του πρώτου. Κατηφορίσαμε βιαστικά τη Σίνα και μόλις φτάσαμε στη Σόλωνος η Κατερίνα άρπαξε το πρώτο ταξί που βρήκε μπροστά της. Ο Κωστής έτρεξε πίσω της μάταια, ύστερα χάθηκε σε κάποιες αίθουσες του Χημείου συνεχίζοντας τα ημιτελή πειράματα με συνουσίες. Εγώ απόμεινα αναποφάσιστος, σχεδόν αποσβολωμένος για ώρες, εκεί ακριβώς που σε συνάντησα μετά από χρόνια. Τι σημασία έχει ο θάνατος που δεν υπάρχει, οι εξηγήσεις που δεν εκστομίζονται, οι υποψίες που εποπτεύονται από υπόπτους; Μια εξαγνισμένη παρουσία δεν μπορεί να καλύψει το κενό μακροχρονίως απόντων.
Τύφλωση, τίμημα, ομορφιά οι μόνες λέξεις… Κι εμείς που αποζητούσαμε λίγη δροσιά στους λέβητες των πολυκατοικιών και στους καυστήρες των υπογείων, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα όρια των αντοχών μας, αγνοώντας τον χρόνο και τις αποστάσεις που επιβάλλει. Τουλάχιστον κρατήσαμε καλή την όρασή μας στα σκοτάδια του μέλλοντος.
Ωραία τα ποιήματά σας κύριε Κρεμμύδα. Χωρίς να έχω άλλη σχέση με την ποίηση πλην του αναγνώστη, τα βρήκα βαθιά φιλοσοφημένα, με ρυθμό που σου κόβει την ανάσα και αίσθημα άμεσο και ευθύβολο. Σε μένα πέτυχαν το στόχο, ίσως γιατί αγνοώ τον χρόνο και τις αποστάσεις που επιβάλλει κι ας είναι χάλια η όρασή μου…
Σας ευχαριστώ πολύ Η ποίηση όντως παραμένει δύσκολη υπόθεση. Τα σχόλιά σας μας ενθαρρύνουν
Εκεί που η ζωή από τα δροσερά σοκάκια της άλλοτε ανένδοτης σκοποθεσίας επιμένει να στολνά τις γιορτές με αρώματα και τις άκριες του δρόμου με πεισματικά μυνήματα για κείνους τους κάποιους που επιμένουν περιμένοντας..
Εκεί που η “παρακολούθησις” συνεχίζεται..εκεί που σφαγιάστηκε ένας ολόκληρος κόσμος πάνω στα καρό τραπεζομάντηλα της λεπτής υποψίας θαμώνων..
Εκεί που ποτέ δεν θα γίνει..εκεί που τελείως ανενδοίαστα μέσα στα τελικά “τέλος πάντων” δεν προκειται τίποτα να χαθεί..
Κύριε Κρεμμύδα..Σημαντικότατα!
Σας ευχαριστώ πολύ! Ο χρόνος δείχνει πάντα τις αντοχές μιας δουλειάς
Απ΄τη Μακρόνησο και ώς τον Μανδραγόρα: με ψυχή βαθιά και ποίηση! Έχουμε δρόμο στα βάθη της Βακτριανής και της Αισθητικής, φίλε Κώστα!
Παραμένουμε ενεργοί όσο παραμένουμε εν ζωή. Συνεχίζουμε όσο κι όπως ο καθένας μπορεί. ..
Τα πεζόμορφα ποιήματα δείχνουν να κερδίζουν έδαφος και στην περίπτωσή σας υπάρχει έντονο το στοιχείο της αφήγησης και της (συγγραφικής) σκηνοθεσίας, που δίνει μια άλλη πνοή στην ποιητική έκφραση.
Νομίζω πως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τη γοητεία του παντρέματος ποίησης και πεζογραφίας ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο Γιώργος Χειμωνάς.
Μια έμφαση στην αφαίρεση και στην ελλειπτικότητα πιστεύω πως θα έδινε μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα σύνθεση. Καλή συνέχεια κ. Κρεμμύδα.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς!
Ένα βότσαλο.Δύο βότσαλα.
Δυνατά.Αποφασιστικά.Κατευθείαν στο στοχο.
Άντε να δούμε φίλε Κώστα.
Θα ξυπνήσει ποτέ το ποτάμι;
Να σαι καλά Χάρη μου Τι να πω; Το περιμένουμε
Συντροφοι,
καλο -δεν λεω- το συναισθημα
η οι τασεις φυγης στο παρελθον
αλλα ποτε δεν ακουσα αυτοκριτικη,
ολης αυτης της μεγαλης παρεας απο το 1973 ως το 1980, που ξεπερνουσε το 50% των φοιτητων.
Τιποτε το προσωπικο με τον γραφοντα.
Αφιερωμενο στους “τρυφερους” και μη μαοικους, κνιτες, ρηγαδες που 30 χρονια τωρα κανουν ρηξη απ’ τα …μεσα, η αποτελουν το “αριστερο αλλοθι” του συστηματος.
ΤΑ ΚΙΝΕΖΑΚΙΑ
Στον Κ.Ζ.
1968-1973
Στο Βερολίνο, το Παρίσι , το Λονδίνο
Κινεζάκια του Μάο τις σκέψεις μελετούνε
πήγαινε-έλα Ρώμη ή Φλωρεντία και Αθήνα
των μεσοαστών γονιών τους τρώγοντας το χρήμα.
1973-1978
Στου Πολυτεχνείου την εξέγερση συμβάλατε πολύ
όταν οι ορθόδοξοι και οι αναθεωρητές
θέλαν την κατάρρευση ή την ρήξη από .. μέσα
Δυναμικά – επαναστατικά – οργανωμένα ρίξατε
στην Αμερικάνικη Πρεσβεία αυγά με κόκκινη μπογιά
από μίσος για τον καπιταλισμό ;
ή από υποσυνείδητη αγάπη σ΄ αυτό το χρώμα ;
Κι ύστερα στα προαύλια
…”ζύμωση” λες κι ήταν κρασί οι ιδέες
και συγκρούσεις
όχι πάντα ιδεολογικές, …μέχρι αίματος
ανάμεσα στην νέα(;) και στην σκουριασμένη αριστερά
δύσκολη η διάγνωση : νεανική ορμή ή ψυχοπάθεια ;
1978-1981
Το κίτρινο κίνημα φούσκωνε στις σχολές
ως τις πρώτες καταλήψεις
κι ύστερα το Λ.Α. έγινε L.A.
ήρθε το new wave και η ντρόγκα
Απογοήτευση παντού : ούτε αυτά λύση δεν έφεραν
1981-2004
Λίγοι πέθαναν νωρίς
άλλοι στην τάξη τους βαθμιαία επανήλθαν
οι επαρχιώτες διορίστηκαν στο δημόσιο
οι πιο “κουλτουριάρηδες” γίνανε ιδιοκτήτες bar ή δάσκαλοι
και οι ηγέτες στην ρήξη από .. μέσα
οι πιο ιντρικαδόροι- μυστικοσύμβουλοι
χαράζουν τη κόκκινη γραμμή της εξουσίας,
μαζεύουν μίζες για το κόμμα (;) ή για την πάρτη τους
Που πας ρε τέως κινεζάκι – επιχειρηματία
βαλίτσα με «τούβλα» στου Μαξίμου το υπόγειο;
Στην Μύκονο θα τα φάει ο μεγάλος
αφού η καλή του με πλαστικές καλλωπισθεί
2004-
Κι ο «αντάρτης» καπνίζει πούρο σαν τον Che
Απλώνοντας τα ποδάρια του στο υφυπουργικό του τραπέζι
Σύνορα δεν έχει …η βλακεία πρώην «κινέζε» δημοσιογράφε
όταν σαν star διαφημίζεις αυτοκίνητα μεγαλοαστών
……………………………………………………………………………………………….
Φαίνεται ότι αν ακολουθείς την μόδα της Κίνας πριν και τώρα της Ευρώπης
άκριτα, χωρίς καλά –καλά να την κατανοήσεις
τ΄ αποτελέσματα είναι, τουλάχιστον αυτά που περιγράφω
τέως αριστερέ με επικίνδυνα μακιαβελική πορεία
για τον (ιδιοτελή) σκοπό σου χρησιμοποίησες κάθε μέσον
όπως το σύστημα εσένα σαν άλλοθι δημοκρατίας.
07.10.2008
Αριστερος Αφώτιστος φιλέλλην
Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω όλους για τα σχόλια. Στην κάθε έκθεση γενικά αυτό που κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα. Δεν ξέρεις αν ό,τι αισθάνεσαι καταγράφεται καλά ώστε να εισπραχθεί. και συνήθως η ευθύνη της αποτυχίας βαραίνει όποιον εκτίθεται.
Όσο για την Ανέζα Γιώργο, υπάρχει παντού ακόμα και στα τηλέφωνα και στα mail μας, πολλές φορές τις στελνουμε προσκλήσεις και την ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας. Ουδέποτε διαγράφω, πάντα προσθέτω Γι’ αυτό κι όλοι οι νεκροί μου είναι παρόντες καθημερινά, από το κινητό μέχρι τον υπολογιστή. Ακόμα κι όταν τους ξεχνώ μου επιβάλλουν εκείνοι την παρουσία τους.
Κάποια στιγμή που θα χω την ευκαιρία θα στείλω στον Σωτήρη Παστάκα ένα ποίημα σχετικό, με τα τηλέφωνα και τις μνήμες, που ‘χα γραψει για τον πατέρα μου.
Καλή συνέχεια σε όλους