Οι περί πανδημίας πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ των τζωνάσηδων της εποχής (και όχι μόνο) μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες.

Α) Πληροφορίες που βασίζονται στην πραγματικότητα. Χάριν παραδείγματος, τα mRNA εμβόλια έχουν λάβει επείγουσα και όχι κανονική έγκριση από τους οργανισμούς φαρμάκων, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι για τις μακροπρόθεσμες παρενέργειές τους (μολονότι μάλλον απίθανο να παρουσιαστούν σημαντικές τέτοιες), ο Sars-CoV-2 ενδέχεται να είναι εργαστηριακό προϊόν.

Β) Πληροφορίες ημιμαθείς που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Χάριν παραδείγματος, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι παλαιάς τεχνολογίας εμβόλιο διότι περιέχει ιό. Η αλήθεια: κανένα εκ των τεσσάρων εκτάκτως αδειοδοτημένων εμβολίων δεν περιέχει αντιγόνο έναντι του οποίου θα παραχθεί ανοσοαπόκριση, όλα περιέχουν νουκλεϊκά οξέα που θα δώσουν εντολή σε δικά μας κύτταρα να παράγουν αντιγόνα. Το όχημα μεταφοράς των νουκλεϊκών οξέων δεν αποτελεί κριτήριο κατάταξης σε παλαιάς κ νέας τεχνολογίας σκευάσματα.

Γ) Πληροφορίες εντελώς κατασκευασμένες και προκλητικά φανταστικές. Χάριν παραδείγματος, ηλεκτρομαγνητισμός στο σημείο της ένεσης, καταστροφή του ανοσοποιητικού από τα εμβόλια, παγκόσμια συνωμοσία για τη μείωση του πληθυσμού.

Αυτόπτης της πρόσληψης των πληροφοριών αυτών και άλλων από ορισμένους, η κατάθλιψη της κατάντιας του εκπαιδευτικού συστήματος (που αφήνει σε εμβρυϊκή κατάσταση την κριτική επεξεργασία) και της οικογένειας (που καλλιεργεί επιμελώς μια βλακοναρκισσιστική διαταραχή) καθίσταται αναπόφευκτος.