«Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» [τίτλος από το «En Sirio, hay niños», από το ποίημα «Cometa» του Λόρκα] που είναι λογικό να δακρύζουν βλέποντας στη γη οι δημιουργοί να λένε τραγούδια και να γράφουν στίχους και μουσική χωρίς να αποδίδονται τα πνευματικά τους δικαιώματα (ούτε καν για την ηθική τους δικαίωση στις Πανελλήνιες, η αναφορά στην πρωταρχική πηγή των στίχων- τραγουδιού, αλλοιώνοντας, εκτός των άλλων και τον τίτλο του κτλ.).
Είναι λογικό να δακρύζουν που τους βλέπουν να είναι ακούραστοι του ονείρου κυνηγοί και να κεντάνε με συνθήματα τους τοίχους υπό την πρόσφατη «απειλή» του τρομονόμου.
Ειναι λογικό να δακρύζουν για τους δημιουργούς που αναπαράγεται η παραπληροφόρηση για το έργο τους στα “έγκριτα” μέσα ενημέρωσης, χωρίς το στοιχειώδη σεβασμό της διερεύνησης. Οι στίχοι αυτοί του Γκάτσου, που εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες,  δεν έχουν καμία σχέση με την «Αμοργό» του. Τσάμπα πήγε το πρόσφατο βίντεο του Υπουργείου Πολιτισμού για να τιμήσει τη μνήμη του. Ναι, εκείνο το οποίο συνδέει τη γραφή της «Αμοργού» με πλάνα από θάλασσα και νησί, ενώ όπως έγραψε ο Τάκης Παπατσώνης: «από το στόμα του ίδιου του ποιητή έμαθα ότι ολόκληρο το ποίημα “Αμοργός” μυρίζει Πελοπόννησο και πως ο τίτλος του μόνο ηχητικά σαν ένα τμήμα Ελληνικό διαλέχτηκε χωρίς άλλη αξίωση». Λογικό μού φαίνεται. Άνοιγμα της τουριστικής σεζόν έχουμε. Εκείνο στο οποίο στα 3/4 του βλέπουμε και ακούμε (δεν έφθανε μόνο το δεύτερο;) τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Μάνο Καρατζογιάννη. Φαντάζομαι γιατί ήταν δύσκολο να βρεθεί κι άλλο οπτικό υλικό…Για τη δε απαγγελία του, θυμίζω απλώς τι είχε γράψει ο Αρανίτσης για την “Αμοργό”: «Η µαγνητική δύναµη που ασκεί αυτό το ποίηµα έγκειται ίσως στη συνειδητή του νηφαλιότητα. ∆εν υπάρχει ούτε ίχνος δράµατος ή δέους ή διδαχής στην “Αµοργό”».

Κατά τ’ άλλα, σε σχέση με το θέμα των εξετάσεων,  μετά την «ατομική ευθύνη» σειρά είχε η νεανική. Σε επετηρίδα μπήκε και η σωτηρία του κόσμου.

`

*«Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά – (1987-1988) / Κασετίνα 3 δίσκων από ζωντανές ηχογραφήσεις στο Μουσικό Κέντρο. ΣΕΙΡΙΟΣ (1987-1988). Διευθύνει ο Μάνος Χατζιδάκις. Στο τραγούδι «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά», συνθέτης: Μάνος Χατζιδάκις, στίχοι: Νίκος Γκάτσος, τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας.