Πρώτη φορά σε ρόλο συνθέτριας η Εύα Φάμπα, εξαιρετική ερμηνεύτρια της κλασικής κιθάρας με σημαντική δισκογραφία και μεγάλη διεθνή καριέρα υπογράφει το νέο δίσκο της, με τίτλο «Ρόδο μου κόκκινο». Περιλαμβάνει έντεκα νέα τραγούδια σε ποίηση τεσσάρων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών: Βέρας Βασιλείου-Πέτσα, Γιώργου Μπίμη, Μαριάνθης Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή και Φιλιώς Μόρφη. Έντεκα νέα τραγούδια που εστιάζουν στον άνθρωπο, τις αγωνίες του, τους προβληματισμούς του, τα ‘’θέλω’’ και τις διεκδικήσεις του, την μετανάστευση, τον πόλεμο, τον έρωτα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Βασίλης Γισδάκης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Στέλιος Μαγαλιός, Γιώργος Μαυροειδής, Μανώλης Μητσάκος και Θανάσης Χουλιαράς. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης,  η Εύα Φάμπα και ο Νίκος Χαριζάνος.

`

Ρόδο μου κόκκινο / Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα/ Ερμηνεία: Θανάσης Χουλιαράς

Για το θάνατο τραγούδια
μοιρολόγια έμαθα
και για τη ζωή πώς λέει
τα μεγάλα ψέματα
Βγήκα από νωρίς στους δρόμους
μάτωσα τα γόνατα
και καταμεσής τού κόσμου
την αλήθεια φώναξα

Βιαστική ζωή μου φτιάξε κόσμο ανθρώπινο
στ’ ανθογυάλι μου να γίνει ρόδο μου κόκκινο

Δεν με λύγισαν τα χρόνια
όταν όλα χάθηκαν
κι έμοιαζαν οι προσδοκίες
ρόδα που μαράθηκαν.
Κι αν ο ποιητής το ρόδο
λέει πως είν’ αμάραντο
μένει μόνο με αγώνες
κόκκινο κι αθάνατο

 

 

`

 

 

***

 

Στα μάτια σου γεννήθηκε της λευτεριάς το βλέμμα
Κι ένας θυμός για τ’ άδικο, το ξοδεμένο αίμα

Νιάτα στο κύμα κι άνεμος τα ζωντανά σου στήθια
Κάμπος που θάλλει ο έρωτας, Χώμα που ανθεί η αλήθεια

Στον παιδεμένο σου λαό το κήρυγμά σου μπόρα
Φτάνει στη γη η λευτεριά, με του Χριστού τα δώρα

Σε μιαν αθέατη γιορτή σπονδή του εργάτη το αίμα
Νιόβγαλτο αστέρι, νέα γη, Παραδεισένιο στέμμα

Λάμπει το βλέμμα σου ουρανός και πελαγίσιο κύμα
Λόγχη στην πλάτη του φονιά Κι ελπίδα για το θύμα

‘Ήλιε, η δικαιοσύνη σου πέτρα πικρή που καίει
Αυγή που δεν ξημέρωσε Κι από μαράζι κλαίει

 

 

************************

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

1. Δίχως όραμα Βασίλης Γισδάκης
Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
2. Ανατολικός άνεμος Βασίλςη Γισδάκης
Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
3. Αυτός ο δρόμος Στέλιος Μαγαλιός
Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
4. Ρόδο μου κόκκινο Θανάσης Χουλιαράς
Ποίηση: Βέρα Βασιλείου-Πέτσα
5. Τα πολύτιμα Μαριλίζα Λούντζη
Ποίηση: Φιλιώ Μόρφη
6. Ταξίδι στο χρόνο Θανάσης Χουλιαράς
Ποίηση: Γιώργος Μπίμης
7. Ορφέας και Ευρυδίκη Γιώργος Μαυροειδής
Ποίηση: Γιώργος Μπίμης
8. Στον πόλεμο Μανώλης Μητσάκος, Μαριλίζα Λούντζη
Ποίηση: Γιώργος Μπίμης
9. Τσε Γκεβάρα Παρασκευάς Θεοδωράκης
Ποίηση: Γιώργος Μπίμης
10. Θάλασσα Πολύξένη Καράκογλου
Ποίηση: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή
11. Στη ζωή φτερούγα (Νανούρισμα) Παρασκευάς Θεοδωράκης
Ποίηση: Μαριάνθη Αλειφεροπούλου-Χαλβατζή

 

***********************************************************************

 

 

Η Εύα Φάμπα, μια διεθνώς καταξιωμένη σολίστ της κιθάρας με ζηλευτή καριέρα, έχει δώσει με μεγάλη επιτυχία ρεσιτάλ σε μουσικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική. Έχει προσκληθεί σε σημαντικά διεθνή κιθαριστικά φεστιβάλ όπως της Αρεκίπα (Περού), Κιθάρα και Γυναίκα (Παραγουάη), “Ramon Noble” (Μεξικό), της Κίνας, της Καλούγκα (Ρωσία), Κιθάρες του Κόσμου (Ελβετία), Six Ways (Ιταλία), Βαλκανικό φεστιβάλ (Βουλγαρία), Guitar Virtuosos (Ρωσία), Helly’s Guitar Festival (Ηνωμένο Βασίλειο) κ.α. Έχει συμπράξει με πολλές συμφωνικές ορχήστρες (Συμφωνική Δ. Αθηναίων, Συμφωνική της Ρωσίας (Dudarova), Μοσχοβίτικη Ορχήστρα Δωματίου ARCO, Συμφωνική του Πανεπιστημίου του Hidalgo – Μεξικό, Συμφωνική Νέων του Δ. Καλαμαριάς, Σύνολο εγχόρδων της ΚΟΑ, Ορχήστρα εγχόρδων του πανεπιστημίου Masarik – Τσεχία, Ορχήστρα Εγχόρδων της Βομβάης, Ορχήστρα εγχόρδων Δ.Ηρακλείου Κρήτης) παρουσιάζοντας ονομαστά κονσέρτα αλλά και τις παγκόσμιες πρεμιέρες νέων έργων. Σπουδαίοι συνθέτες έχουν γράψει για την Εύα και ανάμεσά τους οι Δημ. Φάμπας, Yiu-Kwong Chung (το κονσέρτο FOR EVA), Andersen Viana, Waltel Branco, Eduardo Morales Caso, G.Mizzi, Εugenio Catina, Δ. Νικητός, N. Xαριζάνος, Ν. Αθανασάκης, Μ.Ανδρονίκου κ.α.

Έχει ηχογραφήσει 5 cd που παίζονται σε ραδιοφωνικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. (GREEK GUITAR MUSIC – NAXOS 2014, CAPRICCIO DIABOLICO –BERBEN & IGS 2007, EVA FAMPAS plays FAMPAS – AULIA 2005, A GUITAR PORTRAIT OF FANTASY – WAVE MUSIC GR 2002).

Η αγάπη και η αφοσίωση της στην κιθάρα καθώς και η εκτίμηση των κιθαριστών και των καθηγητών της κιθάρας στο πρόσωπό της και τις μουσικές της επιλογές, την οδήγησαν στο να δραστηριοποιείται και στο χώρο των εκδόσεων. Συνεργάζεται με εκδοτικούς Οίκους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φιλ. Νάκας, Μ. Νικολαίδης – Orpheus, Αν. Λιόλιος, MEL BAY, BERBEN, BALKANOTA, Lathkill Music Publishers, Les Productions D’Oz) για την έκδοση έργων για την κιθάρα, επιμελείται της έκδοσης των έργων του πατέρα της Δημ. Φάμπα, και είναι και η ίδια συγγραφέας μουσικών βιβλίων.

Κάνει διαλέξεις και σεμινάρια σε πανεπιστήμια και διεθνή φεστιβάλ, μετέχει στις επιτροπές διεθνών διαγωνισμών κιθάρας και σύνθεσης έργων για κιθάρα. Έχει τιμηθεί με τιμητικές διακρίσεις από διεθνή φεστιβάλ και Δήμους ενώ έχει κερδίσει και πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς κιθάρας.

Είναι διπλωματούχος του Εθνικού Ωδείου με καθηγητή στην κιθάρα τον πατέρα της Δημ. Φάμπα και στα ανώτερα θεωρητικά τον συνθέτη Δημ. Δραγατάκη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης Ορχήστρας με τον Θ. Αντωνίου, σεμινάρια με τον Leo Brouwer κλπ.

Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».