Ερμηνεύουν Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Νεφέλη Φασούλη, Απόστολος Κίτσος, Μάνος Πετράκης, Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης

 

Οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης προτείνουν τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου.

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης.

Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.

Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους μέσα από 9 επιστολές τους που μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871  που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πώλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους.

 

Επιστολή του Ρεμπώ στον φίλο του Ντελαέ
(απόσπασμα – Στουτγάρδη 5 Μαρτίου 1875)
«Το μεθυσμένο καράβι» Ποιήματα και επιστολές |
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, Εκδόσεις Γαβριηλίδη 2008

Τις προάλλες ήρθε εδώ ο Βερλαίν, με ένα κομποσκοίνι ανα χείρας…
Μετά από τρεις ώρες είχαμε απαρνηθεί τον Θεό του
και είχαμε κάνει να ματώσουν οι πληγές του Κυρίου μας.
Για δυόμισι μέρες μου έκανε τον γνωστικό,
αλλά όταν άρχισα να του μπαίνω τα μάζεψε για το Παρίσι…

~

 

Λόγια ανταλλάξαμε βαριά
Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Μουσική: Τόνυ Μαρούδας

Λόγια ανταλλάξαμε βαριά την τελευταία τη βραδιά
και ρίζωσε το μίσος στην ψυχή μας,
γι’ αυτό το σκέφτηκα πολύ εις το εξής
δεν ωφελεί να συνεχίσουμε με τέτοια τη ζωή μας.

Θα ‘ταν καλύτερα θαρρώ να βασιστούμε στον καιρό
που όλα τα σβήνει απαλά κι αγάλι αγάλι
κι αν ξεχαστούν καμιά φορά τα λόγια εκείνα τα βαριά
ίσως αγάπη μου να σμίξουμε και πάλι.

Μα τώρα και προς το παρόν ανήκει πια στο παρελθόν
ο έρωτάς μας που μας είχε βασανίσει,
γιατί τα λόγια τα βαριά μας την πληγώσαν την καρδιά
και κινδυνεύει η αγάπη μας να σβήσει.

 

****************************************************************

Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια, κι άλλοτε τις επιστολές των δυο ποιητών.

Οι συμμετοχές στο άλμπουμ, μας προδιαθέτουν για ένα ταξίδι στο κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού όπως οι ίδιοι γνωρίζουν κάθε φορά που ερμηνεύουν.

Αποτέλεσμα αυτού, να φτάνει η στιγμή όπου ο λόγος που απαγγέλλεται, με τον λόγο που τραγουδιέται να δένεται αρμονικά και να προσφέρει ένα ακουστικό πλούτο, με αρώματα ποίησης και ρεμπέτικου. Μοιραία λοιπόν προκύπτουν τα Ρεμπώτικα, μία συνομιλία της θυελλώδους αυτής σχέσης και του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Σταθμοί της παράστασης αυτής είναι τα ρεμπέτικα τραγούδια όπως:

Λόγια ανταλλάξαμε βαριά (Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μουσική: Τώνης Μαρούδας), Η Καταιγίδα (Στίχοι, μουσική: Τόλης Χάρμας), Ο Αντώνης ο Βαρκάρης (Στίχοι: Οικονόμου Πιπίτσα, μουσική: Περιστέρης Σπύρος), Το Παλιόπαιδο (Στίχοι: Σωτηρία Μπέλλου, μουσική: Γαβριήλ Μαρίνος), Μονά ζυγά (Στίχοι: Δημήτρης Γιαννουκάκης, μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ), Θα φύγω, θα με χάσεις (Στίχοι, μουσική: Γιώργος Μητσάκης).

Την ενορχήστρωση του δίσκου υπογράφει ο  Απόστολος Κίτσος.