Οφείλω να αναφερθώ στα λεγόμενα του παπά προκειμένου να αποσαφηνίσω τον τίτλο μου. Αναφέρομαι στο μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, πατέρα Νικόλαο Χατζηνικολάου, ο οποίος ερωτώμενος σε τηλεοπτική συνέντευξη για το ερευνητικό του παρελθόν, εξήγησε ότι στις θετικές επιστήμες όλα είναι «μαθηματικοποιημένα» όταν τα μαθαίνεις, όταν, όμως, εμπλακείς στο στίβο της έρευνας, το τοπίο καθίσταται θολό.

Από την άλλη μεριά, όταν ο Richard Dawkins, ο διεθνώς γνωστός βιολόγος και συγγραφέας, δεχόταν επίθεση από την Wendy Wright σε μια τηλεμαχία περί δημιουργισμού και εξέλιξης για τη στερεότητα των επιστημονικών συμπερασμάτων, εκείνος την εγκάλεσε για άδικη αναφορά σε ένα βικτωριανό λάθος, συγκεκριμένως στα έμβρυα του Haeckel (πρόκειται για σχέδια εμβρύων που έχει αποδειχθεί ότι είναι λανθασμένα και δημοσιεύονταν σε σχολικά εγχειρίδια για έναν περίπου αιώνα, έως τις μέρες μας).

Ο τιτάνας Dawkins, στην προκειμένη περίπτωση, ορμώμενος από το ασίγαστο πάθος του για την επιστήμη, υπέπεσε στο λάθος που χρεώνει στους κομπογιαννίτες του καιρού μας (κβαντοθεραπευτές, αστρολόγους, αντιεμβολιαστές, καθαριστές αύρας και λοιπούς): προσάρμοσε την αλήθεια στο επιχείρημά του.

Στην πραγματικότητα, ο Dawkins γνωρίζει όσο ελάχιστοι ότι ακόμα και τα σχολικά εγχειρίδια βιολογίας (τα οποία ενίοτε επικαλείται ως προσφέροντα τη βασική γνώση βιολογίας) βρίθουν λαθών ή ανακριβειών: πώς κληρονομείται η γραμμή τριχοφυΐας στο μέτωπο; Είναι πραγματικό φαινόμενο ο βιομηχανικός μελανισμός; Είναι πάντοτε το mtDNA μητρικής προέλευσης στον άνθρωπο; Η φυσική επιλογή είναι ο βασικός μηχανισμός της εξέλιξης; Υπάρχει κληρονόμηση επίκτητων χαρακτηριστικών;

Αν αναζητήσει κανείς τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα σε ένα σχολικό εγχειρίδιο θα τις βρει «εύκολες» και «μαθηματικοποιημένες». Αν τις αναζητήσει στη σύγχρονη ερευνητική βιβλιογραφία θα δει ολοκάθαρα το θολό τοπίο που κάθε ερευνητής βλέπει. Δεν είναι βικτωριανά τα λάθη της επιστήμης, λοιπόν. Η επιστήμη λανθάνει δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο- κι ω του θαύματος, μόνον αυτή επιτυγχάνει, όσο κι αν οι κβαντοθεραπευτές, οι ομοιοπαθητικοί, οι αστρολόγοι, οι αντιεμβολιαστές και οι λοιποί την υποτιμούν (ζήτημα επιβίωσης γι’ αυτούς, βεβαίως).

Γιατί επιτυγχάνει; Γιατί αν θες να εξασφαλίσεις κι ένα σπειρί, έστω, της Αλήθειας, άλλη μέθοδος από την επιστημονική δεν υπάρχει.

Άντε, τώρα, να το εξηγήσεις αυτό.