Δεν πρέπει να υπάρχει βιολόγος στον πλανήτη που δεν έχει ακούσει το όνομα του Richard Dawkins. O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πέραν του επιστημονικού του έργου, υπήρξε κατά πολύ δραστηριότερος στη διάδοση της επιστημονικής σκέψης ως κινητηρίου δύναμης απαλλαγής από προλήψεις, δεισιδαιμονίες και αυθαίρετες πίστεις.

Σταγόνα στον ωκεανό μοιάζει αυτή η προσπάθεια, αν πιστέψουμε τις έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς και αφορούν στο δυτικό κόσμο, με ερωτήματα περί πίστης στην εξελικτική διαδικασία, πίστης στο υπερφυσικό ή πίστης σε θεωρίες συνωμοσίας. Φαίνεται πως πάμπολλοι άνθρωποι γύρω μας έχουν φορέσει με περηφάνια πίλο από αλουμινόχαρτο και ζουν σε ένα σύμπαν που κυβερνάται από μασόνους, πράκτορες, ροδόσταυρους, σιωνιστές, νίντζα και Ελ, όπου τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, η γη είναι επίπεδη και ψεκαζόμενη, η πραγματική ιατρική είναι η ομοιοπαθητική, το δε φάρμακο που εξοντώνει εκλεκτικά μόνον νεοπλασματικά κύτταρα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό στους τάφους των επιστημόνων, των αγρίως δολοφονημένων από φαρμακευτικές εταιρείες. Εντός του κλίματος, δε, της περιρρέουσας κορεκτίλας, τα πάντα μπορούν να κριθούν ισοτίμως από όλους, διότι όλοι έχουν καταστεί αφενός ειδικοί, αφετέρου ευαίσθητοι.

Δε με ενοχλεί, δεν ένιωσα ποτέ την ανάγκη να σώσω τον κόσμο από τα πιστεύω του, όπως ο προαναφερθείς καθηγητής. Ουσιαστικά γράφω τις αράδες αυτές για να ομολογήσω δημοσίως ένα ελάττωμά μου, το οποίο προσπαθώ με κόπο μεγάλο να εξαλείψω.

Σ’ όλους αυτούς που με ύφος περισπούδαστο διατυπώνουν το εγκεφαλικόν πέρδεσθαι θέλω να δωρίσω ένα ρολό αλουμινόχαρτο.