ΣΗΜΕΙΩΜΑ της ομάδας Κόσμοι από γάλα για την παράσταση Motel Sub Rosa (στο βάθος θάλασσα) που ανεβαίνει τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου στο Faust.

[ Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα γραμμένα από τους: Δήμητρα Αγγέλου, Ιβάν Βιριπάγιεφ, Ροντρίγκο Γκαρσία, Γιώργο Ευθυμίου, Ε.Ε. Κάμμινγκς, Αλεχάντρα Πισαρνίκ, Αλφονσίνα Στόρνι, Μπέλα Ταρ και αποσπάσματα από τη Βίβλο.] 

`

Οι “κόσμοι από γάλα” είναι μια φράση από ένα γαλατένιο ποίημα μιας πολύ αγαπημένης μας ποιήτριας, της Ανν Σέξτον . Έγινε ο τίτλος της πρώτης μας παράστασης κι έπειτα έγινε το όνομα της  ομάδας μας. Αυτή την εποχή την ομάδα συνθέτουν κυρίως ο Βασίλης Χατζηδημητράκης, η Κατερίνα Κλειτσιώτη, η Νατάσσα Διαμάντη και ο Γιάννης Παπαδάκης.

Στο έργο Motel Sub Rosa (στο βάθος θάλασσα) πρωταρχική σημασία έχει η θάλασσα, κι ας είναι σε παρένθεση, κι έπειτα ένα υγρό σουρεαλιστικό παραμύθι για την αγάπη και τρεις φορές η λέξη αγάπη για να ‘ναι αρκετή, αφού ποτέ δεν είναι αρκετή.

Το κείμενο της παράστασης συντέθηκε από κείμενα αγαπημένων ποιητών (Δ. Αγγέλου, Ε.Ε.Κάμινγκς, Γ.Ευθυμίου, Α.Πισαρνίκ, Α.Στόρνι) και σκηνοθετών (Ρ.Γκαρσία, Ι.Βιριπάγιεφ, Μπέλα Ταρ). Η παράσταση  είναι γεμάτη κυρίως από θραύσματα ποιημάτων που σιγά σιγά μπήκαν στη σειρά καθαρά ενστικτωδώς, με κάποια συναισθηματική ίσως λογική. Χρησιμοποιήθηκαν κάποια αποσπάσματα από τη Βίβλο ως αντιδιαστολή.

Οι στίχοι των ποιημάτων είχαν από κάτω κάποιες πολύ δυνατές εικόνες που σίγουρα θα θέλαμε να δούμε. Όταν μπήκαν τα σώματα πάνω στη σκηνή κινήθηκαν προς αυτές τις εικόνες. Πολλά ποιήματα δεν ειπώθηκαν καν, αλλά υπάρχουν μέσα στα σώματα που κινούνται. Ήταν μια ιδιαίτερη διαδικασία με αρκετές “ψυχοσωματικές” δυσκολίες.

Το ΜOTEL “sub rosa” δεν θέλει να θέσει κάποιο συγκεκριμένο ερώτημα. Αν υπάρχει κάποια επιθυμία, αυτή  είναι να ενεργοποιηθεί  το “νιώθω” κι όχι το “καταλαβαίνω” του θεατή.

Ένα απόσπασμα από την παράσταση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμπεριέχει τον πυρήνα της:

“Ήμουν παιδί και έπαιζα με τα μυρμήγκια στον κήπο”.

Είναι μια πολύ απλή φράση από ένα ποίημα του Γιώργου Ευθυμίου. Στο μυαλό σου ‘ρχεται ένα παιδί, μ’ όλη του την αθωότητα, που παρατηρεί τα μυρμήγκια για ώρες και περνάει όμορφα, τα υπόλοιπα θα ‘ρθουν στη ζωή μετά. Σε κάποια πρόβα ρωτήσαμε τον Γιώργο τι ακριβώς περιείχε αυτό το παιχνίδι κι απάντησε εξίσου αθώα  “έριχνα νερό και τα έπνιγα”. Στην απάντηση αυτή ξεκαθάρισαν και τα περισσότερα νοήματα της παράστασης

 

`

**************************************************************************************

Motel Sub Rosa

(στο βάθος θάλασσα)

Ένα δωμάτιο κάποιου ερημικού παραθαλάσσιου μοτέλ στο υπερπέραν.
Δύο εραστές που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν το προηγούμενο βράδυ.
Ο τελευταίος υπάλληλος του ξενοδοχείου. 
Κι ένα κορίτσι- τριανταφυλλιά.
Ξυπνούν δίχως μνήμη.
Προσπαθούν να ξαναγνωριστούν από την αρχή.
Προσπαθούν να ξαναγαπηθούν χωρίς τέλος.
Ένα σουρεαλιστικό παραμύθι  για την αγάπη, την αγάπη, την αγάπη
με βασικά υλικά την ποίηση και το σώμα.

Η παράσταση βασίζεται σε κείμενα γραμμένα από τους:
Δήμητρα Αγγέλου, Ιβάν Βιριπάγιεφ, Ροντρίγκο Γκαρσία, Γιώργο Ευθυμίου, Ε.Ε. Κάμμινγκς, Αλεχάντρα Πισαρνίκ, Αλφονσίνα Στόρνι, Μπέλα Ταρ και αποσπάσματα από τη Βίβλο.

[σ υ ν τ ε λ ε σ τ έ ς]
σκηνοθεσία-σύλληψη: Κατερίνα Κλειτσιώτη
αφίσα : Νικήτας Κοτροκόης
φωτισμοί: Γιάννης Βολέλης
μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Κλειτσιώτη, Γιάννης Παπαδάκης
βοηθός σκηνοθέτη: Βάνα Πουλή
βοηθοί πάντων:  Γιάννης Βασιλόπουλος, Άγγελος Τσαντήλας
επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη
παίζουν:
Νατάσσα Διαμάντη
Κατερίνα Κλειτσιώτη
Γιάννης Παπαδάκης
Βασίλης Χατζηδημητράκης

Ημερομηνίες παραστάσεων:
Σάββατο & Κυριακή: 
12,13 | 19,20 | 26,27 Ιανουαρίου
2, 3 | 9,10 Φεβρουαρίου
Ώρες παραστάσεων: 18.00

Πληροφορίες-Κρατήσεις:
Θέατρο Faust (Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12)
Τηλ. 210 3234095
email: info@faust.gr

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΠΟΙΕΙΝ

`

*******************************************************

ΟΜΑΔΑ «Κόσμοι από γάλα»

Η ομάδα “Κόσμοι από Γάλα” συναντήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016 θέλοντας να πειραματιστεί πάνω σε κάποια αγαπημένα κείμενα και να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο. Ήταν, στην ουσία, μία συνεύρεση φίλων (Πόλυ Ανδρεάδη, Κατερίνα Κλειτσιώτη, Μαγδαληνή Κρυσταλλινού, Βαγγέλης Ντίνος, Βασίλης Χατζηδημητράκης) με κοινές αισθητικές αντιλήψεις και δημιουργικές ανησυχίες.

Από την συνάντηση αυτή προέκυψε η παράσταση με τον τίτλο “Κόσμοι από γάλα”, μία φράση δανεισμένη από έναν στίχο της ποιήτριας Ανν Σέξτον που αποτέλεσε τελικά και το όνομα της ομάδας.
Στην πορεία η ομάδα, αναζητώντας ένα όνομα για να αυτοαναφέρεται, δεν βρήκε τίποτα το ενδιαφέρον κι έτσι κράτησε αυτό της πρώτης θεατρικής δουλειάς της.

Βασικό πυρήνα της συνεχίζουν να αποτελούν ο Βασίλης Χατζηδημητράκης, η Κατερίνα Κλειτσιώτη και η Πόλυ Ανδρεάδη, αλλά πολύτιμα και σταθερά έχει τη βοήθεια και τη στήριξη πολλών ετερόκλητων συνεργατών.

Φέτος, η ομάδα ετοιμάζει τη δεύτερη θεατρική της δουλειά με τίτλο ΜOTEL ‘sub rosa’ (στο βάθος θάλασσα) κι έχει την χαρά να συνεργάζεται με τη Νατάσσα Διαμάντη, μέλος της κολλεκτίβας καλλιτεχνών Duende Ensemble, και τον Γιάννη Παπαδάκη (HAU, i o n l y s l e e p w i t h t h e b e s t, Olla Via, epiniere).
Κύρια δημιουργικά υλικά της αποτελούν πάντα ο ποιητικός λόγος και η σωματικότητα.