«Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό σε ένα γωνιακό μικρό καφέ στο κέντρο πριν μερικά χρόνια όταν ο Μάνος Ελευθερίου μου άπλωσε το χέρι δίνοντας μου μια σελίδα Α4 με στίχους του χτυπημένους σε γραφομηχανή και με κάποιες διορθώσεις χειρόγραφες επάνω… Ένα πρωινό που ένιωσα την εμπιστοσύνη και τη ζεστασιά του να μου δείχνουν έναν νέο για μένα δρόμο στο τραγούδι. Και είχαμε μόλις πριν λίγες μέρες γνωριστεί. «Είναι δικοί σου οι στίχοι, μόνο σε παρακαλώ πολύ να μην βιαστείς», μου είπε. Πήρα τους στίχους του «Βάρκα στο σπίτι» στα χέρια μου και τους έριξα μια γρήγορη ματιά. Ήταν πολύ παράξενο αλλά σα να έβλεπα γραμμένες στο χαρτί δικές μου προσωπικές στιγμές, έρωτες, αγωνίες και την απέραντη θάλασσα, πλάι στην οποία είχα μεγαλώσει και που συχνά εισέβαλε από παιδί στα όνειρά μου. Πως διάλεξε να μου δώσει αυτούς τους συγκεκριμένους στίχους που σήμαιναν τόσα για μένα, πως διάλεξε την περίοδο και τη στιγμή που αναζητούσα με αγωνία λόγια γερά να οδηγήσουν τις μουσικές μου δεν ξέρω. Ξέρω μόνο πως το παίδεψα χρόνια, δεν βιάστηκα. Και πως λίγους μήνες πριν φύγει πήρε το «Βάρκα στο σπίτι» στα χέρια του. Με πήρε αμέσως στο τηλέφωνο, με ευχαρίστησε και παρουσίαζε τακτικά τραγούδια από το cd στις τελευταίες εκπομπές του… Τόσο απλά, ανθρώπινα, γενναιόδωρα. Αυτός ήταν ο Μάνος Ελευθερίου που γνώρισα.»
`
Λεωνίδας Μαριδάκης 18/1/19
`

`
ΒΑΡΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
`
Σα να ‘γινε σεισμός και σπάσαν τζάμια
και του σπιτιού η πόρτα υποχωρεί
μονάχα εγώ που ξέρω τα σημάδια
γνωρίζω κι ότι μέλλει να συμβεί
και ξέρω πως αστέρια πια θα γίνουν
οι αγάπες μες τον κόσμο όταν σβήνουν
`
Πώς μπήκε τούτη η βάρκα μες το σπίτι
μια βάρκα που είναι για τους ναυαγούς
και ποιος θυμάται μέσα στον πλανήτη
ρομαντικούς να σώσει νοσταλγούς
το κύμα έχει φίδια και κοχλάζει
στο σπίτι που η αγάπη αναστενάζει
`
Ποιος έσπρωξε τη βάρκα μες το σπίτι
ζωγραφισμένη μ’ όστρακα παλιά
με ψάρια κεντημένα σ’ ένα δίχτυ
και τα μαργαριτάρια στα κουπιά
Πως ήρθε; όπως μπαίνουν στα όνειρα μας
εκείνα που σκεφτόμαστε δικά μας
`
Η θάλασσα ως το στήθος πια με φτάνει
δεν ξέρω τι έχει γίνει και ποιος ζει
μα ένα χέρι βγαίνει απ το ταβάνι
σωσίβιο μου ρίχνει και σχοινί
το σπίτι στον αέρα ταξιδεύει
ποια αγάπη μες τον κόσμο μας γυρεύει

`
`
****************************************************
`
To τραγούδι που έδωσε το όνομά του στον δίσκο «Βάρκα στο σπίτι» (Μετρονόμος 2018), σε μουσική, ερμηνεία του Λεωνίδα Μαριδάκη και στίχους του αξέχαστου ποιητή Μάνου Ελευθερίου συνεχίζει το ταξίδι του με ένα video clip -σαν ταινία μικρού μήκους- με την υπογραφή του σκηνοθέτη Βαγγέλη Καλαϊτζή.

Η θάλασσα και μια βάρκα εισβάλουν ξαφνικά στο σπίτι. Η ιστορία ξετυλίγεται σαν σεκάνς ονείρου. Η εισβολή αυτή μας φέρνει στο νου τους βαθύτερους φόβους και επιθυμίες μας, ότι μας κυνηγάει και ότι στο τέλος μας λυτρώνει. Μέσα στην υπαρξιακή αγωνία το τραγούδι καθρεφτίζει με δυνατές συμβολικές εικόνες την ανθρώπινη περιπέτεια στο σύνολο της, μέσα και έξω μας. Η βάρκα, το σπίτι, η θάλασσα ως σύμβολα για το ταξίδι της ζωής… Ποιος θα μπορέσει να σωθεί;

Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε σε ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο στην πόλη των Χανίων όπου τα παλιά εργοστάσια της περιοχής υψώνονται κάθετα στην άκρη της θάλασσας. Με ένα αριστοτεχνικό γύρισμα και μοντάζ ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Καλαϊτζης εμπνέεται από τις ατμόσφαιρες της εξαιρετικής αυτής μπαλάντας δίνοντας μια νέα, οπτική, εκδοχή του τραγουδιού.

Το άλμπουμ «Βάρκα στο σπίτι» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018 από τις εκδόσεις Μετρονόμος και είναι η τρίτη προσωπική δουλειά του Λεωνίδα Μαριδάκη. Είναι από τα τελευταία άλμπουμ με μελοποιημένους στίχους του που είδε να κυκλοφορούν, πριν φύγει από κοντά μας ο Μάνος Ελευθερίου.  Ένα άλμπουμ που το στήριξε στο σύνολο του, ο ίδιος, παρουσιάζοντας σχεδόν πάντα κάποιο τραγούδι μέσα από αυτό στις εκπομπές του στο ραδιόφωνο.

«…το σπίτι στον αέρα ταξιδεύει / ποια αγάπη μες τον κόσμο μας γυρεύει…»
Μάνος Ελευθερίου (Βάρκα στο σπίτι – 2018)
`
*************************************************************
Videoclip & song Credits: 
Βάρκα στο σπίτι | album «Βάρκα στο σπίτι» (εκδόσεις Μετρονόμος /2018)
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Στο βίντεο εμφανίζονται οι Απόστολος Κελεμίδης και Φρόσω Κοσσυβάκη.Ευχαριστούμε τους Γιώργο Μπομπολάκη και Χάρη Ντουκάκη.
Έπαξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας: βιολιά, Γιώργος Λιμάκης: κιθάρες, Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο, Δρόσος Σκυλλάς: κρουστά
Ηχογράφηση – μίξη: Νίκος Λαγός, Συν Ένα Recording Studios
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος