ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η Κύπρος, γνωστή και ως “νήσος των ποιητών και των αγίων”, διαθέτει μια πλούσια ποιητική παράδοση, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμη βρει την ανταπόκριση και αναγνώριση που αξίζει στον ευρύτερο ελληνικό χώρο. Λαμβάνοντας, λοιπόν, τούτο υπόψη, η ανά χείρας ανθολογία έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τον χαρακτήρα και την αισθητική ποιότητά της κυπριακή ποίησης, προβάλλοντας δείγματα τόσο από τα ήδη αναγνωρισμένα επιτεύγματα όσο και σημαίνουσες ψηφίδες από πιο σύγχρονες εκφραστικές μορφές εξέλιξής της, δημιουργώντας έτσι μια νεόδμητη γέφυρα επικοινωνίας με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και με τον ευρύτερο κορμό της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο πιο πάνω οραματισμός ενέπνευσε και κινητοποίησε, πρώτα τον ποιητή-εκδότη Γιώργο Δάγλα και ακολούθως τους ανθολόγους, να επιχειρήσουν και, εν τέλει, να  υλοποιήσουν το εγχείρημα της συγκέντρωσης του ποιητικού απανθίσματος που έχετε ενώπιον σας. Και με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε ότι η ανθολογία θα αποτελέσει έναυσμα ώστε να ανανεωθεί το ενδιαφέρον για την ποίηση που παράγεται στο νησί, η οποία ενώ στις καλύτερες της στιγμές δείχνει επαρκώς εξοπλισμένη να αναμετρηθεί με το διηνεκές του χρόνου, παραμένει ακόμη σε σημαντικό βαθμό αδικαίωτη κι αχειροκρότητη σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά, όπως εύστοχα έχει διατυπώσει ο σημαντικότερος ποιητής της νεότερης κυπριακής ποίησης, Κώστας Μόντης.

Η παρούσα ανθολογία συμπυκνώνει κοπιώδεις προσπάθειες να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν ευρύτερη αλλά και προσεκτική παράθεση των πιο αξιόλογων φωνών των εν ζωή Κύπριων ποιητών, αρχής γενομένης από τη γενιά της Ανεξαρτησίας μέχρι τις μέρες μας. Αυτή τουλάχιστον ήταν η αποκλειστική φροντίδα και το ειλικρινές μέλημα των ανθολόγων της. Βασικά κριτήρια του εγχειρήματος ήταν η ποιότητα του ποιητικού υλικού, η ικανότητα των ποιημάτων να μιλήσουν από μόνα τους, δίχως μεσολαβήσεις και ανούσιους εξωραϊσμούς, αλλά και η αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των τεσσάρων λογοτεχνικών γενεών που παρατίθενται (1. γενιά της Ανεξαρτησίας, 2. γενιά της Εισβολής, 3. γενιά της Κατοχής και της αφθονίας, 4. νεότερη, ακόμη αδιαμόρφωτη, ομάδα ποιητών), προκειμένου η παρουσία τους να χαρτογραφεί, εν είδη πρακτικού γραμματολογικού οδηγού, τη λογοτεχνική ιστορία έξι, σχεδόν, δεκαετιών κυπριακής ποίησης. Κι είναι για τούτο που η  ανθολογία εστιάζει σε ζώντες δημιουργούς των οποίων η ποίηση αποτελεί είτε την αποκλειστική είτε την κυριότερη δημιουργική ενασχόλησή τους.

`

Γιώργος Χριστοδουλίδης – Παναγιώτης Νικολαΐδης      

 `

************************************************************************************** 

`
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όπως αναφέρουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα οι ανθολόγοι, ποιητές Γιώργος Χριστοδουλίδης και Παναγιώτης Νικολαϊδης, η ανθολογία, η πρωταρχική ιδέα της οποίας ανήκει στον εκδότη του “κύματος”, ποιητή Γιώργο Δάγλα, συμπυκνώνει κοπιώδεις προσπάθειες να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν ευρύτερη αλλά και προσεκτική παράθεση μερικών εκ των πιο αξιόλογων και συνάμα αντιπροσωπευτικών φωνών, εν ζωή Κύπριων ποιητών, από τη γενιά της Ανεξαρτησίας μέχρι τις μέρες μας.
«Η έκδοση επιδιώκει να αποτελέσει μια σημαντική και χρήσιμη προσθήκη στην προβολή και μελέτη της κυπριακής ποίησης, η οποία αποτελεί ανθισμένο κλαδί της ευρύτερης ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, με τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες της ανθρωπογεωγραφίας, του τόπου και της διαλέκτου, να λειτουργούν εμπλουτιστικά και επιβεβαιωτικά», τονίζουν οι ανθολόγοι.

Στην έκδοση, ανθολογούνται 47 Κύπριοι ποιητές και φιλοξενούνται σημαντικά ποιητικά δείγματα από τέσσερις λογοτεχνικές γενιές : τη γενιά της Ανεξαρτησίας, τη γενιά της Εισβολής, τη γενιά της Κατοχής και της Αφθονίας, καθώς και ποιητές από τη νεότερη γενιά. Συμπεριλαμβάνονται επίσης, για πρώτη φορά σε ανθολογία κυπριακής ποίησης, δύο  σημαντικοί αγγλόφωνοι Κύπριοι ποιητές, οι Στέφανος Στεφανίδης και Γιώργος Ταρδίος, η ποιητική των οποίων εμπλουτίζει αμφίδρομα τόσο το αγγλικό πρωτότυπο όσο και το ελληνικό μετάφρασμα.

Παρουσιάσεις  της ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 1960-2018, θα πραγματοποιηθούν σύντομα σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ  είναι διαθέσιμη για αγορά από τα κυριότερα βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Mπορεί  επίσης να παραγγελθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kyma.periodiko@gmail.com

* Η εικαστική επιμέλεια ανήκει στον εικαστικό Στέφανο Ζησόπουλο (Άκανθος).