`

“Πού καιρός για επανάσταση! Και γιατί άλλωστε; Να διορθωθεί τι και με ποιο τρόπο; Όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση της ανεγκέφαλης, όπως είπαμε Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή η κατάκτηση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης. Οι άνθρωποι που προκύπτουν από μια επανάσταση, περιέχουν τα ίδια συστατικά με τους αποχωρήσαντες ή τους ηττηθέντες. Η καταπίεση ευνοεί την αντίσταση και την ψυχική υγεία. Η επιτυχία και η επικράτηση κάνει νʼ αναβιώσει η εγωπάθεια, ο απολυταρχισμός, ο συγκεντρωτισμός και η απανθρωπιά.
Η αντίσταση ξαναγεννά. Η Εξουσία φθείρει, καταστρέφει τα ζωογόνα κύτταρα του ανθρώπου. Χρειάζεται ισχυρή παιδεία για νʼ αντέξει κανείς στην έννοια της Εξουσίας και της επιτυχίας.
Ο άνθρωπος σε μια έξυπνη στιγμή του, έβγαλε τον Θεό και το Δαίμονα από μέσα του και τους εναπόθεσε στους ουρανούς. Θέσπισε Νόμους, έχτισε εκκλησίες και έγινε ανεύθυνος στη μοίρα του, μοιράζοντας τις ευθύνες έξω από αυτόν. Μια σειρά τελετουργιών προδικάζουν την επιρροή του καλού και του κακού. Κι έτσι αφέθηκε να τον καθοδηγεί η ανθρώπινη αδυναμία του και όχι μια σμιλεμένη ανθρώπινη κρίση. Η πολιτεία, το Κράτος, ευνοεί την εκπαίδευση εκείνη που δεν απελευθερώνει τον άνθρωπο αλλά τον περιορίζει σε ειδικά πλαίσια, επωφελή για το σύνολο. Και η ανθρώπινη κρίση άρχισε να περιορίζεται στα καθʼ ημάς και όχι στις δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης μας.
Πώς να αντιδράσουμε όταν η μεγάλη πλειοψηφία ζει την πλάνη, πως εκπροσωπείται από τους τυχοδιώκτες του Τύπου και της Πολιτικής και πως η θέλησή της κυβερνά; Πώς θα μπορέσει να αποφύγει τη θανάσιμη ψευδαίσθηση που έντεχνα έχουν δημιουργήσει οι εκάστοτε κρατούντες κι ακόμη περισσότερο οι ψευτοσοσιαλιστές και οι αριστερίζοντες καιροσκόποι; […] Μια καινούργια τάξη αρχίζει να γεννιέται από τους φωτισμένους και ανησυχούντες κάθε παράταξης. Και φυσικά καλούμεθα να ζήσουμε διωγμούς και καταδιώξεις όλων αυτών των ανήσυχων και πεφωτισμένων, στο όνομα του λαού και του Σοσιαλισμού, ετούτη τη φορά. Όπως παλιά στο όνομα της Πατρίδας και του Έθνους ημών του Ιερού. Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει η ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και η ανθρώπινη ευπιστία. Πάντα ο άνθρωπος θα πιστεύει πως τα όνειρά του θα δικαιωθούν. Αλλά και πάντα θα αγνοεί πως ο ίδιος καταστρέφει τα όνειρά του με το να ξυπνά κάθε πρωί. Κάθε πρωί και όχι για πάντα, μια και μόνη φορά.
Το θέμα όμως παραμένει επιτακτικό και τυραννικό. Πώς ένας πολίτης που σκέφτεται και δεν εννοεί να συμβιβάζεται ή να βολεύεται στις ομαδικές πλάνες, μη συμμετέχοντας στα ομαδικά ή συντεχνιακά συμφέροντα, πώς ένας τέτοιος πολίτης είναι δυνατόν να διατηρήσει τη φωνή του και τη σημασία της, με το κύρος που του παρέχει η επιτυχής προσωπική του εργασία; Εδώ παρατηρούμε μια συνεχή διαρροή επιτυχών πολιτών που για τον έναν ή άλλο λόγο δεν άντεξαν στην επιτυχία ή στην καθιέρωση. Το Κράτος τους κολακεύει με τη συμμετοχή τους στην άσκηση πολιτικών πράξεων. Τους χρίζει βουλευτές. Ένας πρώτος και εύκολος εκμαυλισμός τους. Τους εισάγει στη Βουλή κι ενώ είναι γνωστό πως η Βουλή έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί κέντρο λήψης αποφάσεων. Έχει καταλήξει σε κέντρο επικυρώσεως κυβερνητικών αποφάσεων. Είναι μια βιτρίνα-επίφαση μιας δήθεν Δημοκρατίας. Και ο ʽεπιτυχώνʼ ευνουχίζεται σε μια παράσταση που έχει πάψει προ πολλού να σημαίνει κάτι παραπάνω από μια ʽτελετουργία νεκρού θέματοςʼ.
Και το κακό είναι πως οι πολίτες συνηθίζουν στην παρερμηνεία των λέξεων και στις κενές περιεχομένου σπουδαιοφανείς ορολογίες, που επικίνδυνα έχουν επικρατήσει στους νεοελληνικούς καιρούς μας. Κι όχι μόνο στον τόπο μας, αν και εδώ το κακό έχει παραγίνει. Έχουμε φτάσει σʼεγκληματιά όρια και η αντίδρασή μας δεν πρέπει να χωράει αναστολή. Προφέρονται ανενδοίαστα λέξεις-φράσεις χωρίς ίχνος από το αρχικό τους περιεχόμενο. Και χαρακτηρίζεται ολόκληρη η κυβερνητική δραστηριότητα από μια τέτοια κενή περιεχομένου λεξιχρησία, χωρίς ενδοιασμό, ντροπή ή επιφύλαξη, που υποτιμά την στοιχειώδη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, τουλάχιστον στο ποσοστό των μʼευαισθησία ανησυχούντων και σκεπτόμενων. Ζούμε την προετοιμασία νεοφασιστικών καιρών, στʼ όνομα του παντοδύναμου λαού και των ʽαπλώνʼ ανθρώπων. Και φυσικά ήταν επόμενο να φανούν ʽδημοσιογραφικάʼ όργανα για να υπηρετήσουν τον προετοιμαζόμενο νεοφασισμό, με εκχυδαϊσμένη γλώσσα, εσκεμμένος λεξινοθείες και ευτελείς κολακείες γερόντων και υποανάπτυκτων πολιτών.”
`
Απόσπασμα από το Κείμενο: “Ο λόγος για τους Έλληνες νέους του ΄88”
`
***********************************************************************
Η έκδοση αυτή περιέχει τριάντα έξι κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες, ή εκφωνήθηκαν σε ζωντανές ομιλίες προς το κοινό. Τα κείμενα αυτά, ιδίως όσα προέκυψαν από απομαγνητοφωνήσεις, παρουσιάζονται εδώ με ελάχιστες αλλά απαραίτητες αλλαγές. Συγκεντρωμένα στον ίδιο τόμο, το ένα μετά το άλλο, διαθέτουν μιαν αόρατη αλλά εκ των υστέρων αισθητή ενότητα, χάρη στη γλωσσική τους ατμόσφαιρα και, οπωσδήποτε, εξαιτίας της θεματολογίας τους, την οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα τρία ακόλουθα νοήματα: Τέχνη, Νεότητα, Πολιτική Συνείδηση.
[Από το Σημείωμα της Έκδοσης]
`
*****************************************************************
Περιεχόμενα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
«Ο ΦΤΩΧΟΣ ΝΑΥΤΗΣ»
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ
Ο ΦΕΛΛΙΝΙ, Ο ΝΙΝΟ ΡΟΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ «ΠΡΟΒΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ»
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟ
ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
ΜΙΑ ΜΩΒ ΣΚΙΑ ΜΑΪΟΥ
ΜΠΕΖΑΡ: «ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΡΙΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ»
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΡΙΑΣ
Ο ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
«ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΝΑ ΠΟΥΜΕ!»
ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΙΙ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ Ή ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΙΝΔΙΑΝΟΥ
Η ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΓΡΑΜΜΕΣ
ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ: ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ
Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΦΙΛΟΣ
ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΜΑΡΤΙΟΥ ’86
ΟΙ ΑΤΕΓΚΤΟΙ
ΑΝΤΙ-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ 13Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ
Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ’88
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ
ΝΗΟΠΟΜΠΗ Ή IN GERMANY BEFORE THE WAR
Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΝΤΥΜΕΝΟΣ
ΕΝΑΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ