`

Charles Baudelaire, Ύμνος στην ομορφιά

Ανατέλλεις απ΄τα μεσούρανα ή αναδύεσαι απ’ την άβυσσο ω ομορφιά;
Το βλέμμα σου καταχθόνιο και θείο,
ρίχνει συγκεχυμένα την ευεργεσία και το έγκλημα,
και μπορείς γι’ αυτό με το κρασί να συγκριθείς.

Περιέχεις μες στο βλέμμα σου τη δύση και την ανατολή.
Σκορπίζεις αρώματα σα δειλινό θύελλας.
Τα φιλιά σου είναι φίλτρο και το στόμα σου αμφορέας
που κάνουν τον ήρωα δειλό και το παιδί θαρρετό

Αναδύεσαι από τη μαύρη άβυσσο ή κατεβαίνεις απ’ τ’ άστρα;
Η μοίρα γοητευμένη ακολουθεί τα μεσοφόρια σου σα σκύλος
Σπέρνεις στην τύχη τη χαρά και τις συμφορές
Κι όλα τα διαφεντεύεις και τίποτα δε λογαριάζεις.

Βαδίζεις πάνω σε πεθαμένους, ω ομορφιά, που λοιδορείς.
Από τα κοσμήματά σου η φρίκη δεν είναι το λιγότερο θελκτικό.
Κι ο φόνος, ανάμεσα στα φτηνά αγαπημένα σου στολίδια,
πάνω στην καμαρωτή κοιλιά σου χορεύει ερωτικά

`

*

Ανδρέας Εμπειρίκος, Τριαντάφυλλα στο παράθυρο

Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια. Υπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ’ αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας. Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της καθεμιάς ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας.

`

************************************************************

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει το νέο συφωνικό του έργο με τίτλο Το Χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου, στις 4 και 5 Μαρτίου 2016, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στο πλαίσιο της δημιουργίας ρεπερτορίου μεγάλων έργων, του Ελληνικού Σχεδίου και της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου είναι ένα συμφωνικό ποίημα μεταρομαντικού-εκλεκτικιστικού ύφους, με μουσικά αυτοβιογραφικά στοιχεία, και τρία τραγούδια σε ποιήματα των Rainer Maria Rilke, Ανδρέα Εμπειρίκου και Charles Baudelaire. Τα Ποιήματα: Ύμνος στην Ομορφιά, Charles Baudelaire, Ω, εσύ από πριν χαμένη Αγαπημένη, Rainer Maria Rilke, Τριαντάφυλλα στο παράθυρο, Ανδρέας Εμπειρίκος

Το έργο θα ερμηνεύσει η ΚΟΑ-Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. Με την ΚΟΑ θα συμπράξουν η λυρική σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός, ενώ το μουσικό σύνολο της συμφωνικής ορχήστρας θα εμπλουτιστεί με τα ηχοχρώματα του μπαντονεόν από τον Λευτέρη Γρίβα, του μαντολίνου από τη Βιβή Γκέκα, της κρητικής λύρας από τον Μανώλη Μπουνταλάκη και του σαξοφώνου, από το Στάθη Μαυρομμάτη.

************************************************************

«Μια πραγματεία για τη Μοναξιά ή μια μουσική αυτο-εξομολόγηση για τη δική του; Ακόμη δεν κατάλαβε τι ακριβώς γράφει. Μια συγκεκαλυμμένη φιλοσοφική πραγματεία ή το ασυνεπές και αναδρομικό χρονολόγιο ενός φρικτού τσαπατσούλη της μνήμης; Τώρα, όμως, που ανακαλεί εικόνες και ανθρώπους, με πολύ κόπο και σαν ένας αυτοσχέδιος Ηρακλής Πουαρό, αναζητά εκείνα τα στοιχεία που βοούσαν και προανήγγειλαν το Χρονικό του Πρώιμου του Φθινοπώρου. […] Αν ως παιδί ήταν αφύσικα ενήλικος, τώρα που τα δύο Φθινόπωρα, το εντός του και το (πώς να το πούμε;) “εν τοις πράγμασι”, βρίσκονται σε τέλεια σύνοδο, σκοπεύει να αφήσει τον επερχόμενο Χειμώνα να τον προσπεράσει… και θα μείνει για πάντα μαζί σας σαν αιώνιο παιδί.
Στο κοινό μας Φθινόπωρο της αθεράπευτα μοναχικής εφηβείας μας.
“Ραντεβού το Σεπτέμβριο”… καλή μου αγάπη, από πριν χαμένη».

Δημήτρης Παπαδημητρίου