Email : lyt646@yahoo.gr

untitled.jpg

Συνέβησαν κι αυτά τα όμορφα σήμερα στην απονομή βραβείων του «καφενείου των ιδεών» στη Σαλαμίνα, μέσα στα πλαίσια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Σικελιανά 2006» όπου εκτός των άλλων ευτράπελων, αναγκαστήκαμε όλοι μας να πληρώσουμε χαράτσι των 10 ευρώ για την απόκτηση του βραβείου μας, εφόσον σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού κέρδισαν τουλάχιστον ένα βραβείο, αρκετοί από αυτούς και δεύτερο και τρίτο, αφού οι κατηγορίες των λογοτεχνημάτων που βραβεύτηκαν ήταν υπερβολικά πολλές! Η απαράδεκτη εκδήλωση της απονομής των βραβείων, ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 14.00 το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια αυτής, μοιράζονταν σωρηδόν βραβεία ποίησης, πεζογραφημάτων, δοκιμίων, παραμυθιών και έργων εικαστικής τέχνης. Περιττό να σας πω, πως πήγα στην εκδήλωση για να βραβευτώ με το πρώτο βραβείο ποίησης, για το ποίημά μου «Ένας Άγγελος» και τελικά βραβεύτηκα με το πρώτο βραβείο «ανένταχτης ποίησης» για κάποιο ποίημα με τον τίτλο «Αναμενόμενη έπαρση» που φυσικά ΔΕΝ είναι δικό μου.

whipdy8.jpg
Επιχείρησα να διαμαρτυρηθώ στον πρόεδρο του σωματίου για το λάθος, με ρώτησε αν το ποίημά μου είχε κάποιο τίτλο ή ήταν «άτιτλο» (ενώ σαν πρόεδρος του συλλόγου και της κριτικής επιτροπής, μάλλον θα έπρεπε να έχει κατάσταση με τα έργα που η επιτροπή ξεχώρισε) και τελικά μου πρότεινε να αναγράψω σε ένα χαρτάκι τα στοιχεία μου, ώστε το σωστό βραβείο με τον ακριβή τίτλο να μου ταχυδρομηθεί στο σπίτι (σημειώνω εδώ πως πλήρωσα 10 ευρώ χαράτσι για το βραβείο, συν τα έξοδα του καραβιού για να περάσω απέναντι από τον Πειραιά στη Σαλαμίνα).
Μόλις επιχείρησα να γράψω τα στοιχεία μου και τον τίτλο του ποιήματος εκ νέου, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Unesco που βρισκόταν ακριβώς δίπλα μου, μου απηύθυνε τον λόγο, λέγοντάς μου, «νεαρέ όχι τώρα, στο τέλος θα έρθεις, μετά την διαδικασία» με αρκετά έντονο ύφος μπορώ να πω.

colbert06.jpg
Τελικά έφυγα απογοητευμένος, γιατί μάλλον δεν είχα λόγο να παραμείνω περισσότερο, σε μια τόσο γελοία εκδήλωση με πληρωμένα διπλώματα και βραβεία για όλους, (να σημειώσω ακόμα ότι το χαρτάκι του προέδρου της επιτροπής ήταν γεμάτο από λάθος ονόματα και λάθος τίτλους έργων), πήρα βέβαια στα χέρια μου το λανθασμένο βραβείο σαν αποδεικτικό της αθλιότητας ορισμένων επιτροπών που πασχίζουν να προβληθούν,
και μόλις επέστρεψα στο σπίτι, έστειλα ένα γραπτό μήνυμα στο πρόεδρο της επιτροπής στο κινητό του τηλέφωνο που αναγράφεται στην ειδοποίηση του βραβείου μου, ότι αν μέσα στην εβδομάδα δεν έχω στα χέρια μου το σωστό βραβείο εφόσον το πλήρωσα, θα αναγκαστώ να καταφύγω με καταγγελία μου στα μέσα ενημέρωσης για την όλη διοργάνωση στη Σαλαμίνα, και σίγουρα ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!

Γιώργος Σ. Κόκκινος
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2006

Σημείωση του “ποιείν”: η πρώτη φωτογραφία είναι από το μπλογκ “Σταγόνες Δροσιάς” η δεύτερη από την Ελληνίδα, η τρίτη από τον Γιώργο Μίχο. Ως “ποιείν” δεν δημοσιεύουμε πλέον ανακοινώσεις για διαγωνισμούς και ανθολογίες ποίησης επί χρήμασι. Το κάναμε με την ale amoroza και το μετανιώσαμε, μάλλον το κατεβάσαμε αν θυμάμαι καλά.

Όλοι υποπέσαμε αγαπητέ μου Γιώργο στο αμάρτημά σου. Έχει μείνει στην ιστορία η ανθολογία του Ηλία Πολύδωρου, εκδόσεις “ΚΡΙΤΗΡΙΟ”, Μενάνδρου 19, Αθήνα, 1971.

Είχα πληρώσει κι εγώ τότε…για τα 2 αντίτυπα (φυσικά…), αλλά τώρα παρηγοριέμαι γιατί κάθε φορά που το ξεφυλλίζω, βλέπω πως βρίσκομαι με καλή συντροφιά…ως και με ποιητές που έτυχαν Κρατικών Βραβείων…τι να σου πω…

Η σχολή μας εδώ, πρώτον είναι τζάμπα, και δεύτερον και σημαντικότερο δεν έχει κανέναν καθηγητή στην έδρα, καθηγητές είναι όλοι όσοι παίρνουν το λόγο κρίνοντες και κρινόμενοι….κι για αυτό το λόγο και μόνο θα συνεχίσουμε…με τη συμπαράστασή σας.